Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lifestyle 17 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Opeens zit iedereen in een running club: wat is dat nou precies?

Hardlopen is van alle tijden – en toch heeft het in 2024 meer momentum dan ooit. Hippe running clubs poppen massaal op in grote steden. Want waar hardlopen ooit de meest simpele manier van sporten was, is het nu iets wat hippe mensen doen in hippe groepjes. Met hippe kleren, en daarna naar een hip koffietentje. Je snap het idee.

In Amsterdam was het in 2023 vooral trendy om te sporten bij clubs als Saints & Stars. Of om aan pilates te doen – en daarna een matcha te halen. Maar daar kwam in 2024 verandering in. We gaan nog steeds naar fancy sportclubs, maar we gaan óók terug naar de basis: hardlopen.

Maar dan op een niet-zo-basis-manier.

Wat zijn running clubs?

Als je in een grote stad woont, dan is het je misschien opgevallen dat mensen niet meer alleen hardlopen in de populaire parken, maar dit vooral in groepjes doen. De mensen in die groepjes hebben een aantal dingen gemeen: ze zijn jong, ze lopen in dure hardloopschoenen, STOX sokken in een kek kleurtje en hebben een snelle bril op. Oftewel: ze zitten in een hippe running club.

Running clubs worden veelal opgezet door merken en horecazaken. Denk bijvoorbeeld aan Patta Running Team, Running Junkies en Lululemon Run Club. Als je lid bent van zo’n running club, dan speek je (vaak ‘s ochtends) met jouw teamgenoten af in een park om een flink rondje hard te lopen. Daarna wordt er vaak afgesloten bij een hip (lees: Havermelkelite approved) koffietentje of bakkertje. En dan kan je dag beginnen.

@emilyinamsterdam

this is your sign to join a run club 🏃🏽‍♀️💨 #run #running #runclub #amsterdam #sundayrunclub #fitness #fitnessmotivation

♬ In The Mix – Mixmasters

Overgewaaid uit Londen en New York

Net als veel andere trends in ons lieve landje, begonnen deze ooit in metropolen als New York en Londen. Zo ook met de running clubs. Amerikaanse en Britse media schreven vorig jaar al over een piek in populaire hardloopclubjes. En pieken, dat doet het nog steeds. Volgens Strava, de app die door hetzelfde publiek ook als datingapp wordt gebruikt, zijn vrouwen onder de 25 jaar de snelst groeiende community.

Dat running clubs steeds populairder worden, is helemaal niet zo gek. Er zit namelijk een sociaal aspect aan dat voor veel mensen, die een individualistisch leven leiden in een grote stad, best belangrijk is. Nu steeds meer mensen zich eenzaam en geïsoleerd voelen, wenden mensen zich tot hardloopclubs om hun sociale behoefte te voldoen. Iedere ochtend rennen met een groep jonge vrouwen?

Dat is zo gek nog niet – als je van rennen houdt. Of leert te houden, dat kan ook. Ook worden runclubs gezien als de ideale plek om fitte, jonge mensen te ontmoeten. Je maakt er niet alleen vrienden, wie weet zit jouw potentiële partner er ook wel tussen.

@athena.adb

I 🫶 run clubs #runclub #runclubtiktok #runclubamsterdam #sundayrunclub #amsterdamrunning #amsterdamrunningjunkies #amsterdamrun #vondelpark #vondelparkrun #vondelrun #runninggirls

♬ ♡ ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ ♡ – SoBerBoi

Steeds meer mensen rennen een marathon

Misschien is het je opgevallen dat ineens steeds mensen in jouw kring een hele of halve marathon rennen. Groot georganiseerde hardlooproutes krijgen ieder jaar steeds meer deelnemers. Want hoe pittig het rennen van zo’n marathon ook is: ieder jaar zijn die van Rotterdam en Amsterdam steevast ‘uitverkocht’. Dit zien we ook in de Verenigde State. De marathon van Chicago had in 2023 een recordaantal deelnemers.

Waar blijven de wandelclubs?

Het hele idee van een morning get-together met gelijkgestemden is helemaal niet zo gek. Alleen wat te doen als je niet zo’n renner bent? Zullen we met z’n allen het wandelen anders even hip gaan maken? Wij zijn helemaal voor. Doen we daarna ook een koffietje bij zo’n hippe tent. Of beter nog: tijdens het wandelen.

Fans van Brigderton krijgen de ick van Colin in deze scène

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.