Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Beauty 15 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Scalp exfoliation: waarom het werkt en hoe je het doet

Het hebben van een skincare-routine is heel normaal, maar heb je ook een hair-cleansing routine? If not, dan is dat iets om over na te denken. Scalp exfoliation is namelijk een ding en zorgt ervoor dat je haar er voller en dikker uit zal zien én het bestrijdt milde roos.

Gek toch, dat je er waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord? En dat terwijl onze huid en hoofdhuid deel uitmaken van hetzelfde ecosysteem. Je huid exfoliëren, cleansen en moisturizen is normaal, en we zouden hetzelfde moeten doen met onze hoofdhuid.

Scalp exfoliation: wat is het?

Je hoofdhuid exfoliëren – scalp exfoliation – werkt hetzelfde als wanneer je je gezicht exfolieert. Het helpt het natuurlijke proces van het verwijderen van droge, dode huidcellen te verwijderen, zodat nieuwere, gladdere cellen ontstaan. Scalp exfoliation kan worden gedaan met scrubs of borstels, maar het kan ook met chemische exfolianten waar ingrediënten zoals salicylzuur, glycolzuur en melkzuur in zitten.

Voordelen van je hoofdhuid exfoliëren

Je denkt nu misschien dat deze “extra stap” niet veel zin heeft, maar je hoofdhuid exfoliëren heeft veel voordelen. We zetten een paar voor je op een rij.

1. Anti-roos

Net zoals je huid op je gezicht, bevat je hoofdhuid ook talgklieren die – jawel – talg produceren. In de juiste hoeveelheid helpt dat je haar zacht en glanzend te maken, maar een teveel van talg, of een opeenhoping van olie op de hoofdhuid kan je huid zo voeden dat het tot roos leidt. Exfoliëren gaat deze opeenhoping tegen. Eerst liever de oorzaak (en andere oplossing) van je roos vinden? In dit artikel legt een expert uit hoe je daarachter komt.

2. Dunner wordend haar

Roos en een teveel aan talg kan ervoor zorgen dat haarzakjes verstopt raken, wat weer kan zorgen voor haaruitval. Over het algemeen groeien er twee of meerdere haren uit een haarzakje, maar als het verstopt is daalt het aantal haren dat eruit groeit. Niet verkeerd om je hoofdhuid af en toe te exfoliëren waardoor die blokkades worden opgeheven.

3. Opeenhoping van haarproducten

Haarproducten kunnen zich ophopen op de hoofdhuid en zorgen voor verstopping van de haarzakjes. Helemaal als je een paar keer per week droogshampoo gebruikt, is het fijn om je hoofdhuid af en toe te exfoliëren.

Zo doe je het

Ten minste één keer per maand een scalp exfoliation wordt aangeraden. Maar hoe ziet zo’n exfoliërende hoofdhuidbehandeling er precies uit? Het begint met het “polijsten” van je hoofdhuid, dat kan je met een zachte borstel of een hoofdhuidmassageborstel doen. Dat zal ervoor zorgen dat het vuil op je huid loskomt. Daarna kun je verder met je normale routine.

Als je geen tijd hebt om deze stap mee te nemen wanneer je je haar gaat wassen (het kost zo’n twintig minuutjes), kun je ook kiezen voor een shampoo waar een exfoliator in zit. Dit zijn enkele producten die je dan zou kunnen proberen:

PurePlenty exfoliërende shampoo – € 16,95
Vichy Dercos micropeel anti-roos – €12,05
Urban Alchemy Salt Scrub Cleanse – €19,95

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.