Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Mentale Gezondheid 20 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Veel mensen hebben last van ‘Seasonal Affective Disorder’: op deze manieren kan je de gevreedse winterdepressie verzachten

Er zijn mensen die helemaal opleven zodra de feestdagen eraan komen en er zijn mensen die ‘s winters mentaal inzakken. Als jij bij het tweede team hoort, dan ben je waarschijnlijk al bekend met de term ‘Seasonal Affective Disorder‘. Maar wat doe je hiertegen?

Seasonal Affective Disorder, ook wel SAD genoemd, is een soort depressie die optreedt tijdens een bepaald seizoen van het jaar – meestal herfst en winter. Het gebrek aan zonlicht en de kortere dagen zorgen voor een chemische verandering in de hersenen, wat kan leiden tot een winterdepressie.

Wat doe je tegen de Seasonal Affective Disorder?

Thank the lord, want er zijn een aantal trucjes die de winterdip verzachten.

Lichttherapie

Een van de grootste oorzaken van SAD is het ontbreken van daglicht en zonlicht. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor: SAD-lampen. Deze lampen imiteren zonlicht en zorgen ervoor dat er chemische veranderingen in de hersenen plaatsvinden, waardoor de hersenen denken dat het zomer is, zodat de broodnodige serotonine vrijkomt. Op Bol.com scoor je al een SAD-lamp voor een kleine €32.

Een beetje beweging in de buitenlucht

Een rondje wandelen in het zonnetje is een stuk leuker dan in de regen. We get it. Toch is een rondje wandelen in de regen nog altijd beter voor je dan op de bank blijven liggen. Al ben je maar 15 minuten buiten, dan heeft dit al een positief effect op je mentale gezondheid. Vooral op onze omgang met stress heeft de buitenlucht een positieve werking.

Pak je rust

Niet lekker in je vel zitten vraagt veel energie. Een fijnen slaaproutine zorgt ervoor dat jij ‘s nachts in ieder geval je rust pakt. Een fijne manier van wakker worden is met een wake-up light, zo word je niet in één klap de ochtend-duisternis in geslingerd.

Ga iets leuks doen

Dit klinkt als een open deur, en is het eigenlijk ook wel, maar toch moeten we ‘m benoemen. Iets doen waar jij blij van wordt doorbreekt een negatief patroon en voorkomt dat jij dieper wegzakt in de winterdepressie. Denk na over welke activiteiten jij graag doet ‘s zomers en kijk of daar een wintervariant op is. Zo is er vanaf dit weekend ook weer een groot overdekt terras in Amsterdam of kan je veel zomersporten ook indoor doen.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.