Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 14 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Waarom seks hebben tijdens je menstruatie helemaal niet vies is

Hé hallo welkom, laten we het nog maar even over ons favoriete onderwerp hebben: seks. En dan vooral seks wanneer we ongesteld zijn. Iew? Nee, dat is helemaal niet vies. Heb je gemerkt dat je een hoger libido hebt tijdens je menstruatie? Wij weten de reden.

Hoger libido tijdens menstruatie

We gaan je een geheimpje vertellen: seks is een van de fijnste dingen op aarde, naast kaas en chocolade (duh). Maar tijdens je menstruatie lijkt het misschien ineens wat ingewikkelder allemaal.

Want tante Rosette is op bezoek en ondanks dat ze vooral veel buikkrampen en hoofdpijn meebrengt, heeft ze ook een gezelligere gast meegenomen: een gek hoog libido. Veel vrouwen geven aan dat ze tijdens hun menstruatie veel meer zin in seks hebben, maar waarom is dat?

Hormonen

Gelukkig zijn er professionals die er verstand van hebben en ons uitleggen waarom we de seconde dat we tampons kopen ook meteen op iemand willen klimmen. Gynaecoloog Adeeti Gupta zegt: “A female menstrual cycle involves the cyclical rise and fall of estrogen, progesterone, testosterone, and DHEA.” Die hormonen hebben enorm veel invloed in je zin in seks.

Oke, dus de wisselende niveaus van oestrogeen en progesteron tijdens je menstruatie zorgen voor een hogere sex drive. Oestrogeen verhoogt je libido terwijl progesteron het juist verlaagt. Maar hoe zorgt een wisseling in hormonen er dan voor dat je je partner meteen wilt opbellen?

Neurowetenschapper Nan Wise legt het ons uit: “During week one of your period, when you’re bleeding, estrogen starts a steady climb. During and right after the period is when progesterone”—the hormone that suppresses your sex drive—is the lowest.” Dus voordat je menstruatiebloed van start gaat, is je progesteron het laagst en je oestrogeen het hoogst.

Verschilt per persoon

Het is natuurlijk niet zo dat iedereen meer zin heeft in seks tijdens de menstruatie. Sommige vrouwen hebben hier juist totaal geen behoefte aan omdat ze zich niet zo op hun gemak voelen tijdens de menstruatie. Dat is ook helemaal prima.

Maar goed, mocht je hebben gemerkt dat je tijdens die ene week iets meer zin hebt dan normaal, dan weet je nu waardoor dat komt. Mysterie opgelost.

Waarom het zo fijn is

Laten we even voorop stellen dat seks tijdens je menstruatie niet vies is. Of ja, seks is altijd een beetje viezig, toch? Lichaamssappen (bestaat er een viezer woord dan dit?) komen altijd bij een vrijpartij kijken en menstruatiebloed is niet heel anders.

En even eerlijk, de meeste mensen boeit het precies niks dat je ongesteld bent. Boeit het ze wel? Leg dan uit dat je je nergens druk om hoeft te maken. Het is namelijk niet zo dat wanneer je klaar bent je bed lijkt op een crime scene uit The Saw. Zoveel bloeden we gemiddeld niet dus daar hoef je je niet druk om te maken.

Minder klachten door seks

Naast dat je gewoon meer zin hebt in seks dankzij de wisselende hormonen, zijn er nog meer redenen om een potje te rollenbollen. Je menstruatieklachten verminderen ook vaak wanneer je seks hebt. Nan zegt: “Some women report that if they masturbate or have sex, the sense of the pelvic congestion or the menstrual cramps is relieved.”

Lekker glijden

Mocht seks nog wel eens pijnlijk voor je zijn dan hebben we nog een voordeel van seks hebben als je ongesteld bent. Menstruatiebloed is namelijk eigenlijk gewoon glijmiddel van moeder aarde. Het gaat allemaal een heel stuk makkelijker, waardoor het zomaar veel fijner voelt.

Al met al is seks tijdens je menstruatie dus de normaalste zaak van de wereld en zo moet iedereen het ook gewoon zien. Als je het niet wilt, dan is dat helemaal prima. Maar zo wel, ga er lekker voor. Een vrouw menstrueert gemiddeld 450 keer in haar leven voor ongeveer 2280 dagen. Dat betekent dus zes jaar goede seks die je anders zou missen!

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Alles wat je wil weten over de menstruatiecup

Womens Health Magazine

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.