Tessa Ham
Tessa Ham Career 7 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Side hustle starten? In 8 stappen van geen idee naar succesvolle business

Bij een side hustle combineer je een baan in loondienst (en bijbehorend vast salaris) met een eigen bedrijf, waar jij helemaal de touwtjes in handen hebt. Als je het goed aanpakt, verdien je een leuk zakcentje (of meer) met iets dat je leuk vindt en wat je helemaal zelf opbouwt. Lijkt jou dat ook wel wat?

We delen de 8 stappen die je moet nemen om een succesvolle side hustle op te starten.

Side hustle stappenplan

Geen zorgen als het idee van een side hustle wel bij jou kriebelt, maar je nog geen idee hebt waarin. Stap 1 en 2 helpen je daarmee op weg.

1. Ontdek je talenten

Ga er eens goed voor zitten en pak er pen en papier bij. We gaan een lijst maken van al jouw unieke eigenschappen, vaardigheden en talenten. In welke onderwerpen ben jij echt geïnteresseerd? Naar wat voor soort taken, werkzaamheden, uitjes, opdrachten etc. kijk jij altijd enorm uit? Waar geven vrienden en familie jou complimentjes over? Waarvoor vragen collega’s jou om hulp? Wat zijn jouw drijfveren?

Neem minstens dertig minuten de tijd voor deze stap. En onthoud: je hoeft nog even niet te bedenken hoe je met deze skill of passie geld kunt verdienen. Gedachten als ‘maar dat levert niets op’ of ‘dat kost me te veel tijd’ zorgen er namelijk voor dat je jezelf belemmert. De kracht in een goede side hustle zit ‘m in het feit dat je het leuk vindt om te doen. Op deze manier kost een side hustle namelijk geen energie, maar geeft het je energie. Je zal zien dat het geld vanzelf zal volgen.

2. Begin met brainstormen over wat je kunt aanbieden

Pas bij deze stap ga je nadenken over op welke manier je met deze vaardigheden en talenten geld zou kunnen verdienen. Ook hier is het nog niet de bedoeling dat je gaat selecteren, dus nog niets is te gek. Vind je het lastig om producten en diensten te bedenken? Google is your best friend. Snuffel ook eens rond op Etsy en Pinterest om te kijken wat voor side hustles misschien op jou zouden aansluiten.

3. Begrijp de behoefte die je wil vervullen of het probleem dat je wil oplossen

Nu wordt het tijd om een idee en side hustle te selecteren. De vraag die je daarvoor moet stellen is: op welk idee zitten mensen echt te wachten? Hierom is het belangrijk om bij elk idee af te vragen welke behoefte je vervult of welk probleem je voor de klant oplost. Je zal zien dat dit je ook onwijs helpt bij het schrijven van verkoopteksten bij je product of dienst.

4. Bepaal je ideale klant

Te veel ondernemers gaan van start zonder hun ideale klant op papier te hebben. Maar dit vroeg bepalen gaat je enorm helpen met het perfectioneren van je product en dienst. Bovendien is dit een goede basis van je bedrijf: alles kun je nu hierop aanpassen. Van welke socialmediakanalen die je gebruikt tot de beeldkeuze op je website.

Wees zo concreet mogelijk! Stel een profiel op van je ideale klant. Is het een hij of een zij? Welke leeftijd heeft ze? Wat voor hobby’s? Waar woont ze? Maak deze ideale klant zo ‘levend’ mogelijk.

5. Vertel mensen over je side hustle idee

Dit is een grotere stap dan je misschien in eerste instantie zou denken. Maar als je eenmaal bij deze stap bent aangekomen, zal je zien hoe lastig het kan zijn. Veel mensen voelen zich onzeker: wat zullen anderen van je idee vinden? En wat nou als het uiteindelijk niets wordt? Maar pas als je mensen gaat vertellen over je idee, kun je polsen wat ze ervan vinden.

6. Vraag aan mensen of ze je product of dienst willen testen

Zorg dat dit mensen zijn die compleet eerlijk zullen zijn en niet mensen die liever je gevoelens willen sparen. Alleen dan kom je uiteindelijk tot het beste eindproduct.

7. Lanceer je side hustle voordat je er klaar voor bent

Want: je zal er nooit echt klaar voor zijn. Er kan altijd nog iets verbeterd worden aan je website bijvoorbeeld. En moet je niet eerst zus en zo geregeld hebben? You get the point. Stop met uitstellen en lanceer je side hustle!

8. Houd een positieve mindset

Je zou het bijna vergeten door alle succesverhalen tegenwoordig, maar het zou zomaar kunnen dat je side hustle niet meteen een groot succes is. Ondernemen (of dat nou parttime is of niet) is vallen en opstaan – en daar heel veel van leren.

Het fijne is dat je ook nog gewoon een inkomen van je baan in loondienst hebt. Het is dus helemaal niet zo erg als alles niet zo smooth gaat. Probeer te genieten van het proces. Je hebt gewoon je eigen bedrijf opgezet!

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Margot, die nog een side hustle heeft naast haar fulltime baan

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.