Tessa Ham
Tessa Ham Geld 7 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze simpele hack zorgt ervoor dat je geen geld meer van je spaarrekening afhaalt

Je hebt je salaris gekregen en zet vol goede moed een flink bedrag op je spaarrekening. Maar aan het einde van de maand gaat het fout. Eigenlijk zou je nog uiteten gaan met vrienden en zou je wel dat nieuwe jurkje willen kopen. Voordat je het weet heb je weer geld over gemaakt van je spaarrekening naar je gewone rekening en lukt het weer niet om veel te sparen.

Hoe zorg je er nou voor dat je niet meer in deze verleiding komt?

Simpele hack om meer te sparen

De volgende hack is zo simpel dat het geniaal is. Letterlijk iedereen kan ‘m uitvoeren en hij is super efficiënt. Bij deze spaarhack zet je jouw spaargeld namelijk op een spaarrekening bij een andere bank.

Waarom werkt dit? Dat komt ten eerste omdat je het bedrag dat je maandelijks spaart de prioriteit geeft en als vaste last gaat zien. Het is gewoon één van de dingen die je elke maand moet betalen, net zoals bijvoorbeeld je huur.

Daarnaast geldt: out of sight, out of mind. Natuurlijk weet je dat je spaargeld hebt staan op de rekening, maar je wordt er niet de hele tijd mee geconfronteerd als je jouw Bankieren app opent. De verleiding wordt veel minder groot om het geld uit te geven.

Bovendien is de drempel veel hoger om iets van je spaarrekening naar je gewone rekening over te maken. Ergens weet je namelijk wel dat je het niet wil, en dat het niet verstandig is, maar als je een spaarrekening en gewone rekening bij dezelfde bank hebt is het overmaken zo gepiept. Je geeft jezelf niet de kans om er goed over na te denken.

De beste spaarrente

Je hoeft echt niet altijd je betaalrekening en spaarrekening gescheiden te houden. Vaak is dit de eerste stap die ervoor zorgt dat je bewuster met geld omgaat. Wanneer het bedrag op je spaarrekening eenmaal begint te groeien, word je gemotiveerder om te sparen en is de verleiding minder groot om naar je betaalrekening over te maken.

Je zou dan weer terug kunnen overstappen. Maar als je het slim aanpakt, kies je nu een bank uit waar je een hogere spaarrente hebt dan bij je huidige bank. In dat geval zou ik lekker je spaargeld op die nieuwe spaarrekening houden. Nu zijn er tegenwoordig nergens echt meer hoge spaarrentes te krijgen, maar elke cent telt, toch?

Nog serieuzer aanpakken

Spaar je voor een bepaald doel en weet je zeker dat je het spaargeld de komende tijd niet nodig hebt? Dan zou je zelfs kunnen overwegen om een spaardeposito af te sluiten. Bij deposito sparen zet je een bepaald bedrag ‘vast’ bij een bank voor een bepaalde periode. Die periode kan van alles zijn, van drie maanden tot tien jaar bijvoorbeeld.

In die periode kun je geen spaargeld uit je deposito halen. Doe je dat toch? Dan betaal je een boete. In ruil daarvoor krijg je vaak een hogere rente uitbetaald dan de huidige spaarrente bij je normale rekening. Hoe langer je deposito vaststaat, hoe meer rente je over het algemeen krijgt.

5 redenen waarom sparen voor veel van ons zo moeilijk is

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.