Inga Stoit
Inga Stoit Lichaam 8 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Slaap jij in de winter minder goed? Dan maak je waarschijnlijk deze fout

Omdat de dagen donkerder en grauwer zijn willen we het liefst wat meer slapen. In de zomer blijf je liever lang op en geniet je het liefste zo lang mogelijk van de dag, maar in de winter is dat voor velen anders. Een winterslaap op zijn tijd klinkt helemaal zo slecht nog niet. Maar dan moet dat wel lukken natuurlijk en dan moet je niet je eigen slaap bagatelliseren?

Want die kans is groot.

De fout die we maken die ten koste gaat van onze slaap

Als het buiten koud is is het verleidelijk om jezelf in zoveel mogelijk dekens als mogelijk te wikkelen. Dat is geweldig lekker om te doen met filmavonden of wanneer je aan het chillen bent met een boek, maar dit wil je dus niet doen wanneer het bedtijd is. Volgens psychiater, neurowetenschapper en mede-oprichter van Apollo Neuroscience Dave Rabin, kan al die overtollige hitte het zelfs moeilijker maken om in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen.

”Blankets that don’t breathe trap our body heat. Our bodies prefer cool environments during deeper sleep stages, but over time these non-breathing blankets increase our body temperature resulting in more frequent interruptions in sleep and less deep sleep. Adding that increased temperature means increased sweating as well, which makes our sheets much less comfy.”

Wat te doen in plaats daarvan

Geen paniek: we zeggen niet dat je jezelf niet in een knusse deken mag wikkelen voor het slapen gaan, maar wat je in ieder geval wilt doen, is ervoor zorgen dat die deken ademend en/of verkoelend is. Buiten dat, is het ook een goed idee om je kachel niet te laten gloeien. Andere tips zijn: het vermijden van cafeïne laat op de dag, geen grote maaltijd eten voor het slapengaan en ervoor zorgen dat je voldoende beweegt.

Warmte en knusheid is natuurlijk heerlijk maar wanneer het op slapen aankomt is het beter om het enigszins koel te houden. Dus stapel wat minder met je dekens en bevorder op deze manier jouw slaapkwaliteit.

Deze drie series wil jij in de herfst bingen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.