Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Fashion 14 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Sophie over Instagram: ‘De mode wordt steeds minder preuts, maar social media blijft achter’

NSMBL’s Sophie schrijft maandelijks over een onderwerp, trend of merk dat haar aangrijpt, inspireert of aan het denken zet. Het overkoepelende thema? Mode. Overal waar je kijkt, alles wat je doet, elke gedachte die je hebt… Onbewust is het allemaal – in ieder geval deels – onderdeel van een trend of tijdsgeest. Tijden veranderen, stijlen veranderen, standpunten én mensen veranderen. Zo blijf ook jij een beetje op de hoogte.

Tijden veranderen, preutsheid ook

Toen ik vroeger tussen de fotoboeken van de vakanties van mijn ouders bladerde viel mij één ding op: de handdoekjes op het strand lagen vol met topless vrouwen die heerlijk in de zon lagen. Juist nu, zo’n 15 jaar later, valt het mij op dat ik dit op jongere leeftijd zo apart vond. Waar de generatie van onze ouders geen enkele schaamte voelde om hun lichaam in vol ornaat te laten zien, wilde ik als klein meisje met twee erwtjes op een plankje al per se een bikinitopje aan. Nu kan dit komen doordat ik gewoon al heel mijn leven een grote voorliefde voor bikini’s heb, maar het kan ook gewijd worden aan het feit dat tijden, normen en waarden veranderen.

De tepel als trend

Momenteel kunnen we stellen dat die preutsheid in de mode steeds minder wordt. De tepel was nog nooit zo goed gerepresenteerd op de catwalks (kijk maar bij de shows van NYFW), celebrities en influencers delen hun lichaam vol trots op social media (hi Kendall Jenner) en steeds minder vrouwen in mijn omgeving dragen beha’s.

En dan is daar social media, waarop vrijwel iedereen zichzelf laat zien. Of social media nou de echte, pure versie van een persoon laat zien of juist een verknipt beeld geeft, daar valt nog over te twisten. Feit is wel dat social media een weerspiegeling is van hoe ons leven eruit ziet of hoe een persoon wil dat het eruit ziet. Zowel de positieve, als de negatieve aspecten. Dit laatste wordt pijnlijk duidelijk door de scheve regels rondom naaktheid op de platforms. De ongelijkheid die in de fysieke wereld tussen genders spelen worden er door bekrompen online regels gewoon nog maar eens extra hard ingewreven.

Naakte overtredingen op social media

Naaktheid wordt rigoureus afgestraft. Uitgebreide, geavanceerde technieken worden op elke seconde van de dag ingezet om vrouwelijke tepels op te sporen. Is er een exemplaar gedetecteerd, dan wordt zowel de post als soms zelfs de gebruiker van het platform verbannen. Opvallend hierbij is dat de regels voor mannen anders zijn. Een mannentepel mag zonder enkel probleem de shine pakken op de gram. Niet dat ik nou zit te wachten om mijn lichaam op Instagram te posten. Allesbehalve. Tóch is het tijd dat deze ongelijkheid de deur gewezen wordt. Gelukkig lijkt er een sprankje hoop in de lucht.

De toezichtraad van Meta (het moederbedrijf van Facebook en Instagram) heeft opgeroepen om de regels rondom naaktheid te herzien. Met resultaat. De Free the Nipple-beweging lijkt  zo’n tien jaar na de start  zijn vruchten af te werpen. De raad heeft het advies gegeven de regels aan te passen. Wanneer dit precies gaat gebeuren weten we nog niet, maar lichtelijke opluchting geeft dit voor veel mensen, inclusief mijzelf, nu al.

Alle gebeurtenissen van New York Fashion Week waarvan jij op de hoogte wilt zijn

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.