Metro
Metro Money 13 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

De Spaarrekening van Roos (25): ‘Ik heb mijn spreadsheet altijd bij de hand’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan iemand anders. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: Roos (25), die overzicht over haar financiën houdt door middel van een spreadsheet.

Functie: Project-assistent bij een consultancy
Netto salaris: 2242,30 euro, inclusief reiskosten

Vertel, hoeveel staat er op je spaarrekening?

„18.172 euro en 83 cent.”

Ben je daar blij mee?

„Ja, want ik zit op schema. Over ongeveer anderhalf jaar wil ik graag met mijn vriend gaan zoeken naar een huis. Dat is de deadline die ik voor mezelf heb bedacht. Uiteindelijk wil ik daarvoor een spaarpotje van 20.000 euro hebben.

Het bedrag dat ik nu bij elkaar heb gespaard, is niet alleen voor mijn toekomstige huis. Ik heb daarnaast nog twee spaarpotjes: één voor onvoorziene uitgaven en één voor reizen. In die laatste wil ik altijd 5.000 euro hebben. Ik heb er toevallig net wat uitgehaald om mijn vriend in het buitenland te bezoeken, dus dan vul ik het zo snel mogelijk weer aan tot 5.000 euro.”

Hoeveel spaar je per maand?

„Ik maak elke maand 426 euro over naar mijn ‘Huis’ spaarpotje en 106 euro naar ‘Onvoorzien’. Dit potje is voor financiële tegenvallers, zoals een kapotte fiets.”

Hoe heb je die specifieke bedragen bepaald?

„Ik heb een Google Spreadsheet in mijn Drive. Zo heb ik ‘m altijd bij de hand, op de computer of op mijn telefoon. Als ik mijn salaris krijg, haal ik daar mijn vaste lasten vanaf. Dat zijn mijn huur, zorg, sport, mijn telefoon en mijn studieschuld.

Van het bedrag dat ik overhoud, maak ik 50 procent over naar mijn ‘Huis’ spaarpot. De andere 50 procent verdeel ik onder eten & drinken, kleding, cadeaus, onvoorzien en beleggen. Dan houd ik nog 6,30 euro over.”

Haal je wel eens geld van je spaarrekening?

„Ik vind wel dat je moet genieten van het leven. Dus heb ik net bijvoorbeeld ook wat geld uit mijn ‘Huis’ spaarpot gehaald, zodat ik dit weekend een high wine kan doen. Nu het weer kan, vind ik het wel belangrijk om leuke dingen te doen. Misschien duurt het door deze overhitte huizenmarkt nog wel enorm lang voordat we daadwerkelijk een huis hebben gekocht.

Wanneer die stap wat dichterbij in onze toekomst ligt, ga ik er wel weer wat strakker op zitten.”

Heb je altijd al goed kunnen sparen?

„Zeker niet. Dat is echt gekomen toen ik uit huis ging en wel op mijn uitgaven moest letten. Toen kwamen de Excel-sheetjes, zodat ik kon zien hoeveel ik elke maand uitgaf aan eten en energie, en wat ik daarna overhield.”

Wat zou je nog aan je financiële situatie willen verbeteren?

„Dat ik minder kijk naar mensen om me heen op social media die allemaal mooie nieuwe spullen hebben. Daar ben ik heel erg gevoelig voor. Het is ook zo makkelijk geworden om online te shoppen. Gewoon in de winkel kijken is eigenlijk veel beter.Ik zou ook wel meer geld willen hebben om biologische boodschappen te kunnen doen.”

Wat is jouw beste spaartip?

„Spreadsheets! Het werkt gewoon heel fijn. Je weet veel beter waar je het aan uitgeeft. Je realiseert je dan ook hoeveel geld je eigenlijk hebt.”

Dit artikel is eerder verschenen bij onze collega’s van Metro. Ook (anoniem) meedoen aan De Spaarrekening op Metronieuws.nl? Meld je aan door een mail te sturen naar [email protected] o.v.v. De Spaarrekening.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.