Tessa Ham
Tessa Ham Money 16 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze spaartruc helpt je minder gedachteloos uit te geven

Hoe vaak schrik jij van het hoge bedrag dat je moet afrekenen als je bij de kassa komt? Hoe vaak kom je iets in huis tegen waar het prijskaartje nog aan hangt? Als deze twee dingen herkenbaar voor je zijn, ben je waarschijnlijk een mindless spender, die vaak met meer thuiskomt dan ze van plan was. Sparen wordt op deze manier natuurlijk een uitdaging.

Op Apartment Therapy vonden we hiervoor een geniale oplossing, waar we Marie Kondo voor kunnen bedanken. Deze opruim-queen is bekend geworden door haar KonMari-methode, waarbij je jezelf bij het opruimen afvraagt of je blij wordt van het item.

Wat ‘sparks joy‘?

Neem er even pen en papier bij en denk goed na over wat jou écht blij maakt. Het leven moet natuurlijk wel leuk blijven. Er is niets mis met geld uitgeven, als je het maar niet gedachteloos uitgeeft. Wanneer je bewuster geld gaat uitgeven, zal je zien dat je gewoon kunt sparen, terwijl je ook geld uitgeeft aan de dingen die er toedoen.

Misschien heb je een zwak voor leuke zonnebrillen of mooie tassen, geef je graag geld uit aan etentjes buiten de deur of ben je een lezer en koop je graag nieuwe boeken. Vind je het lastig om te bedenken welke uitgaven voor jou het meest belangrijk zijn? In haar boek ‘Spark Joy’ schrijft Marie Kondo dit: “When you imagine your ideal lifestyle, you are actually clarifying why you you want to tidy and identifying the kind of life you want to live once you have finished.”

Visualiseren

Een belangrijke stap in de KonMari-methode is om te visualiseren hoe je huis eruit ziet in de ideale wereld. Je kunt deze truc natuurlijk heel makkelijk gebruiken als het gaat om geldzaken. Als je jouw ideale leven visualiseert, wat zijn hierin de meest belangrijke aspecten?

Dan kom je er wellicht achter dat jij liever je geld uitgeeft aan een etentje met vrienden dan aan de zoveelste impulsaankoop die je maar één keer gebruikt. Of wellicht is jouw eigen huis het meest belangrijk in je visualisatie. Dan weet je dat je flink moet sparen om dit doel te bereiken.

Weten wat bij jou ‘joy sparks‘, zorgt ervoor dat je betere beslissingen maakt als je op het punt staat iets te kopen. En een bonusvoordeel: minder impulsaankopen die je moet opbergen, scheelt ook weer rommel in huis.

Hoe de KonMari-methode ook helpt met sparen

Je kunt de methode dus toepassen op je financiën om meer te sparen, maar dat is niet de enige manier waarop je de KonMari-methode kan gebruiken. Dat zit zo: hoe opgeruimder je huis is, hoe beter je weet wat je precies in huis hebt. Hoe vaak ben je wel niet met iets thuisgekomen, om er vervolgens achter te komen dat je al zoiets had?

Door de methode van Marie Kondo thuis toe te passen, realiseer je je hoeveel spullen je eigenlijk al niet hebt. En dat niet alleen: het helpt je ook de spullen te waarderen die je bewaart. Misschien kom je er zo wel achter dat je helemaal niet zoveel nieuwe spullen nodig hebt!

Hoe ziet een realistisch budget eruit? De 5 meestgebruikte methoden

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.