Tessa Ham
Tessa Ham Career 23 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

5 tips voor een sterk cv als je nog weinig werkervaring hebt

Je hebt een baan nodig om werkervaring te krijgen, maar alle banen vragen om werkervaring. We kennen de struggle. Het is lastig om werk te vinden als je net uit de schoolbanken komt, en dat kan zeker te maken hebben met het feit dat je nog geen sterk cv hebt. Maar gelukkig zijn er een aantal trucjes om je cv zo sterk mogelijk te maken, ondanks dat je nog weinig ervaring hebt.

In dit artikel delen we vijf tips voor een cv die laat zien dat jij dé persoon voor de baan bent.

Focus op relevante eigenschappen en vaardigheden

Geloof het of niet, maar een werkgever is niet alleen geïnteresseerd in je werkervaring. Hij of zij is vooral geïnteresseerd of je up to the job bent. Welke van jouw eigenschappen en vaardigheden komen heel goed van pas bij deze baan? Misschien heb je online cursussen gedaan, een relevante hobby of vaardigheden op school geleerd die aantonen dat je de baan zeker kunt uitvoeren.

Tip: denk niet alleen aan hard skills zoals Photoshop of SPSS, maar ook aan soft skills zoals zelfstandigheid en stressbestendigheid.

Zorg voor een professioneel cv

Dit is altijd belangrijk, maar helemaal als je weinig ervaring hebt en toch bekwaam wil overkomen. Zorg dat je cv er professioneel uitziet! Kijk bijvoorbeeld eens naar de gratis templates op Canva om je cv visueel aantrekkelijk te maken.

Maar met professioneel bedoelen we ook dat je geen spel- of grammaticafouten maakt. Om deze te voorkomen kun je jouw cv het best een keertje uitprinten. Vaak zie je dan fouten die je anders over het hoofd had gezien. En heb je een vriendin, moeder, broer of teamgenoot die goed is in taal? Laat je cv een keer nalezen door hem of haar.

Noem bijbanen

Zelfs als ze niet relevant zijn voor de baan, tonen ze aan dat je gemotiveerd bent en niet vies bent van werken. Zeker als het om side hustles of passieprojecten gaat, zal een werkgever dit waarderen. Je laat dan namelijk ook zien dat je ambitieus bent. Ook vrijwilligerswerk doet het altijd goed, we hoeven vast niet uit te leggen waarom.

Benoem schoolprojecten

Er is geen regel die zegt dat je betaald hebt moeten krijgen voor alles wat je op je cv staat, dus maak daarvan gebruik als je weinig ervaring hebt. Wanneer je op school voor opdrachtgevers projecten hebt gedaan, kun je deze juist heel goed op je cv zetten. Hiermee laat je zien dat je ervaring hebt met samenwerken in een team en het opvolgen van een briefing.

Pas je cv aan op basis van de vacature

Deze tip gaat je niet alleen nu, maar je hele leven van pas komen: stuur niet naar ieder bedrijf hetzelfde cv, maar tweak ‘m elke keer naar de vacature waar je op reageert. Laat door middel van je vacature zien waarom ze jou moeten aannemen en niet de andere kandidaten. Je cv zal een stuk overtuigender zijn als je onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf en vaardigheden noemt die in de vacature vermeld staan.

Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten in een video-sollicitatiegesprek

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.