Gina Koninkx
Gina Koninkx Post 19 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

De burgemeester van Londen maakt ijzersterke en herkenbare campagne over straatintimidatie

Hoe vaak het jou of je vriendinnen wel niet overkomt dat je op verbale of zelfs fysieke wijze wordt benaderd op straat. De momenten zijn zeer waarschijnlijk niet eens meer op één hand te tellen. Een opmerking of blik kan al voldoende zijn om je angstig te voelen. De burgemeester van Londen heeft een nieuwe campagne gelanceerd – Have A Word – over straatintimidatie en geweld en de beelden zijn voor elke vrouw herkenbaar.

‘Hoer’, ‘lekker wijf’ of simpelweg een ‘hoi’. Termen die je als vrouw regelmatig – ongevraagd – naar je hoofd geslingerd krijgt op straat. Een groepje mannen in de verte is al reden genoeg om een andere route naar huis te nemen. Als je in het donker naar huis fietst, deel je het liefst je locatie met een vriendin en tja, zelfs die date die je voor het eerst ziet, vertrouw je misschien niet helemaal. Zelfs op drukke locaties komt het regelmatig voor dat je wordt lastiggevallen. De burgemeester van Londen vond het tijd worden voor een campagne gericht aan alle mannen. Een campagne die inslaat als een bom.

De #HaveAWord campagne

Om geweld van mannen tegen vrouwen – zowel verbaal als non-verbaal – aan te pakken, heeft Sadiq Khan (de burgemeester van Londen) een ijzersterke campagne laten maken: #HaveAWord. De campagne is volledig gericht aan mannen in de hoop dat zij niet alleen zichzelf uitdagen na te denken over hun gedrag, maar ook hun vrienden hierop aanspreken. Volgens de burgemeester: to “have a word” with themselves and their friends to challenge sexist attitudes and inappropriate behaviour.

De video is voor de meeste vrouwen heel herkenbaar en gaat dan ook helemaal viral op social media, waar de video veelvuldig wordt gedeeld.

Straatintimidatie

Bij deze dus nog maar eens en laat de video vooral aan ALLE mannen in je omgeving zien. Hopelijk zet hen dit aan het denken over de verregaande consequenties van zelfs maar een ‘hoi’ naar een totaal onbekende vrouw op straat. #HaveAWord

Dit kun je doen als je te maken hebt met (online) seksueel geweld

Independent

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.