Tessa Ham
Tessa Ham Money 1 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

De simpele truc van Tan France (Queer Eye) om te besparen op kleding

Van de fashion-expert in Queer Eye, zou je verwachten dat hij veel geld uitgeeft aan zijn garderobe. Maar niets is minder waar: naar eigen zeggen geeft Tan France juist niet veel aan kleding uit. Hij past de volgende truc toe om te besparen op kleding.

De Queer Eye-ster mag dan een vermogen hebben van 6 miljoen dollar. Als het gaat om geld, vindt hij het nog steeds belangrijk om geen impulsaankopen te doen.

Truc om op kleding te besparen van Tan France

Aan CNBC Make It laat Tan France weten dat hij zich af en toe best laat gaan op het gebied van shoppen, maar dat hij zijn geld uitgeeft aan accessoires en sieraden. Simpelweg omdat die veel meer hun waarde behouden.

Op het gebied van kleding zal hij dus niet zo snel een grote aankoop doen. Elke keer dat hij op het punt staat om een duur kledingstuk te kopen, stelt hij zichzelf de volgende twee vragen:

  • Wil ik dit item kopen omdat het trendy is, of is het een klassieker?
  • Ben ik bereid om deze drie andere kledingstukken ‘op te offeren’ om dit duurdere (wellicht mooiere) kledingstuk te kopen?

Nu hip of een klassieker?

“De items die voor mij de moeite waard zijn om geld aan uit te geven, zijn de kledingstukken die ik als klassiek zou beschouwen”, legt hij uit. “Iets wat ik de komende jaar, tien jaar of zelf tientallen jaren kan blijven dragen.”

Als hij zich realiseert dat hij alleen iets wil kopen omdat het nú in de mode is, laat hij het liggen. Deze truc om te besparen, leerde hij op 16-jarige leeftijd, toen hij zijn ‘eerste grote aankoop’ deed; een paar schoenen van 1.000 dollar.

“Ik had een baantje die relatief goed betaalde voor een 16-jarige en koos een paar schoenen uit die trendy waren”, vertelt hij over die periode. “Ik heb ze twee keer gedragen en daarna hebben ze nooit meer het daglicht gezien. Op een gegeven moment heb ik ze maar weggegeven.”

Kosten vergelijken

‘Hip of klassieker’ is al een goede vraag, maar het is dus niet de enige die hij zichzelf stelt voordat hij een aankoop doet. Als hij met meerdere kledingstukken in zijn handen staat, gaat zijn denkproces als volgt: ‘Wil ik deze andere drie spijkerbroeken opofferen zodat ik dit andere duurdere exemplaar kan kopen? Hoe vaak zal ik dit dragen? Gaat het langer mee dan de andere spijkerbroeken die ik kan kopen voor hetzelfde geld?’

Tan France neemt dus even een moment de tijd om goed over zijn aankoop na te denken en geeft niet gedachteloos geld uit (zelfs nu het wel zou kunnen). Die twee vragen zijn het verschil tussen een impulsaankoop of een goed doordachte uitgave waar je jarenlang plezier van hebt.

7 manieren om slimmer je geld uit te geven en geld te besparen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.