Rosalin Doodeman
Rosalin Doodeman Lichaam 16 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Te veel serotonine in je lichaam? Dit is hoe je dat merkt en wat het met je kan doen

Zo langzamerhand weten we dat te veel van het goede ook slecht voor je kan zijn. Te veel water drinken, te lang slapen, te veel vitamine D: het kan allemaal een negatief effect hebben op je gezondheid. Nu is gebleken dat ook een té hoog gehalte aan serotonine slecht voor je kan zijn, de stof die eigenlijk bekend staat als de happiness chemical.

Te veel blijheid? Of is er iets anders aan de hand?

Serotonine: the happiness chemical

Serotonine staat bekend als de stof die bijdraagt aan je geluksniveau. Daarnaast heeft deze stof ook invloed op onder andere je slaap, focus, eetlust, temperatuurregulatie en seksuele functies. Een tekort aan serotonine kan zorgen voor een verhoogd gevoel van paniek en angst. Maar wat als je juist een te hoog serotonine gehalte hebt? Het kan zijn dat je dan last krijgt van het serotoninesyndroom.

Serotoninesyndroom in een notendop

Het kan zomaar zijn dat je wel eens te maken hebt gehad met het serotoninesyndroom. Het klinkt alsof je met door dit syndroom constant een vrolijk mens bent, maar niks is minder waar. Het syndroom kan voorkomen wanneer er een hoge dosis aan serotonine in een té korte tijd in het lichaam terecht komt. Dit kan voorkomen wanneer je bepaalde medicatie (zoals zware antidepressiva) slikt én je dan misschien ook een keer een pilletje op een festival gebruikt.

Xtc is de voornaamste drug waarbij dit kan gebeuren. Zodra deze pil met een té hoge dosis wordt ingenomen, wordt gemixt met speed of cocaïne, of met medicatie voor bijvoorbeeld ADHD en depressie wordt gebruikt, kan je symptomen ervaren van het serotinesyndroom. Pas dan altijd ook goed op. We keuren niks af, maar raden je wel goed aan om na te denken voordat je iets neemt. Iedereen reageert anders op bepaalde stoffen en daarom moet je altijd alert zijn.

Een bad trip op serotonine

Zweten, spiersamentrekkingen, rillingen, verwardheid en verwijde pupillen: het serotoninesyndroom kan het gevoel geven alsof je in een bad trip zit. Een echte mood killer is het dus zeker. Het is eigenlijk heel tegenstrijdig met wat serotonine normaal met je hoort te doen: heel erg vrolijk en gelukkig wordt je er in ieder geval niet echt van. Gelukkig is er niks om paranoïde over te worden zodra je dit een keer ervaart, maar take it easy next time.

Shocking! Dit doet cafeïne (na jouw lekkere kop koffie) met je lichaam

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.