Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 30 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Al gehoord van ‘the feelings gap’? Deze kloof is waarschijnlijk de reden dat jullie niet verder dan de datefase komen

Daten in 2022 is een bumpy ride. Er kunnen veel redenen zijn waarom jij jouw ultieme lover nog niet hebt gevonden. Maar als jij een vrouw bent die op mannen valt, dan is the feelings gap voor jou een lastige tegenstander. Wij leggen het begrip aan je uit.

Alsof er nog niet genoeg datingtrends waren die het vinden van de ware onmogelijk maken.

Al gehoord van ‘the feelings gap’? Deze kloof is waarschijnlijk de reden dat jullie niet verder dan de datefase komen

De manier waarop mannen en vrouwen verliefd worden is niet hetzelfde. Afgezien van de verwachtingen over wie de ander mee vraagt op een date, wie waarvoor betaalt, en “jouw huis of de mijne?”, is er een groeiend gevoel dat mannen sneller verliefd worden maar ook net zo snel weer afhaken. Maar wat betekent dit voor singles in de wereld van daten?

De bedenktijd van mannen versus vrouwen

De datingapp Inner Circle heeft onlangs onderzoek gedaan naar de ‘feelings gap’ – de kloof van drie maanden tussen mannen en vrouwen als het gaat om… je raadt het al, gevoelens. De ‘feelings gap’ is het verschil in tijd dat nodig is om te beslissen of een match het waard is. Doorgaans nemen vrouwen de tijd om te kijken of iemand de ware is. Terwijl mannen meer geneigd zijn om impulsieve beslissingen te nemen – de ene week denken ze dat jij de ware voor hen bent en zijn ze klaar om all-in te gaan. Iets later besluiten ze dat het toch geen match is. Dan beginnen de awkward berichtjes of zelfs het ghosten. Het is niet dat deze gevoelens niet echt zijn, ze verwarren voornamelijk lust met liefde.

Heb je ooit een situatie gehad waarin je met iemand aan het daten bent, het gaat heel goed,  maar de ander lijkt sneller gevoelens te hebben? Meer dan de helft van de Nederlanders (57%) heeft dan ook weleens een korte relatie gehad die na drie maanden eindigt, en alles wijst erop dat mannen er iets langer over doen (drie maanden om precies te zijn) dan vrouwen om erachter te komen of dit is wat ze echt willen.

Zonder het te weten, herkennen de meeste daters dit. Zo start bijna een derde (30,9%) van de mannen met een relatie en pas achteraf wordt er nagedacht wat men eigenlijk wil. Dit betekent dat als je een leuke match bent, mannen eerder op volle kracht vooruit gaan. Zo vertellen mannen ook eerder (64%) dan vrouwen (53%) dat ze van iemand houden, zelfs als het in een vroeg stadium is.

Zo zorg je ervoor dat je dit probleem herkent

Benieuwd hoe je de ‘feelings gap’ kunt herkennen? Een aantal tips van Inner Circle zodat jij weet hoe je kunt omgaan met deze kloof van gevoelens:

  1. Go steady: Date in de eerste paar maanden één of twee keer per week. Dit is perfect om iemand te leren kennen zonder dat er verwachtingen hoeven te zijn. Daarnaast geeft het beide partijen de kans om elkaar eerst echt te leren kennen, zonder te snel te gaan. Als het voelt alsof het allemaal te snel gaat, neem dan een kleine break met daten.
  2. Zorg ervoor dat ze jouw hokjes aanvinken: laat hun gedrag jou niet beïnvloeden. Je weet wat je van een date wilt, dus zorg ervoor dat ze niet andere onbelangrijke vakjes aanvinken. Als de kern er is – moeite doen, gedeelde waarden, goede chemie – dat is wat belangrijk is.
  3. Check in met jezelf: soms ben je gewoon geen match. Gebruik de ‘feelings gap’ niet als excuus als je het eigenlijk helemaal niet voelt. Als er op geen enkel niveau een eerste vonk is, is het onwaarschijnlijk dat deze zal aanwakkeren. Dus zorg ervoor dat je bij jezelf incheckt en wees eerlijk – ontdekken wat je leuk vindt is onderdeel van daten.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.