Tessa Ham
Tessa Ham Money 22 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

The Tindler Swindler: wie is Lev Leviev en hoe rijk is hij echt?

Wij denken nog steeds met open mond terug aan Netflix-docu The Tindler Swindler. We hadden het zo geloofd als het verhaal van Simon Leviev (of eigenlijk: Shimon Hayut) fictie was geweest. De oplichter deed zich voor als CEO van LLD Diamonds en zoon van diamantenkoning Lev Leviev, maar bestaan die dan eigenlijk wel?

Lev Leviev, de diamanthandelaar met de bijnaam ‘King of Diamonds’, bestaat wel degelijk echt, net zoals het bedrijf. Sterker nog, dit is één van de grootste namen in de diamantenindustrie.

Zo rijk is Lev Leviev uit The Tindler Swindler

Hoewel Simon Leviev een scam is, is de stinkend rijke Leviev familie dat dus niét. Forbes schatte hun vermogen in 2020 op een duizelingwekkende 1 miljard. Simon loog over van alles, maar gebruikte aspecten die wel waar zijn.  De Israëlische zakenman heeft bijvoorbeeld ook kinderen, 9 maar liefst, maar Shimon Hayut is er duidelijk geen van.

Simon Leviev beweerde niet alleen de zoon van Lev Leviev te zijn, maar ook de CEO van LLD Diamonds. In werkelijkheid behoorde die rol tot voor kort toe aan de daadwerkelijke zoon van Lev, Zevulun Leviev. De Amerikaanse tak van het bedrijf wordt gerund door dochter Chagit.

Net als de neppe Leviev-zoon zijn sommige kids van Lev ook geen engeltjes. Zevulun, die vier jaar lang de daadwerkelijke CEO was, wordt er samen met z’n oom Moshe van verdacht diamanten ter waarde van – houd je vast – 70 miljoen euro te hebben gesmokkeld. Zoon Shalom sierde de krantenkoppen toen zijn ex-vrouw hem beschuldigde van fysiek, emotioneel en seksueel geweld.

Ook de ‘King of Diamonds’ zelf is omstreden. In het verleden is hij er bijvoorbeeld van beschuldigd te handelen in bloeddiamanten. Ook zou hij Vladimir Putin een echte vriend noemen en op goede voet staan met Dos Santos, een vroegere dictator uit Angola. “Het gaat hem alleen maar om de diamanten”, zegt de Angolese journalist Rafeal Marques. “Of die mensen nu overreden worden, vertrapt of vernederd; zolang hij de diamanten maar krijgt.”

Wat Lev Leviev gezegd heeft over The Tindler Swindler

Hoewel Lev Leviev zelf niets heeft gezegd over The Tindler Swindler, heeft het bedrijf LLD Diamonds wel een statement gegeven over de Netflix-documentaire.

“Simon Leviev is een fraudeur, die onze goede naam heeft gebruikt om zijn slachtoffers miljoenen dollars afhandig te maken. Wij voelen mee met de slachtoffers. Zijn fraude heeft voor veel verwarring over ons bedrijf gezorgd. Niets van wat hij zegt, over LLD of wat dan ook, zou geloofd moeten worden.” Het bedrijf heeft inmiddels aangifte gedaan tegen Simon Leviev/Shimon Hayut.

‘Tinder Swindler’ Simon Leviev wil liefde vinden in eigen datingshow

BNN-VaraThe SunScreenrant

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.