Tessa Ham
Tessa Ham Career 22 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

TikTok trend: je baan opzeggen terwijl iedereen kan meegenieten

Misschien heb je het al wel eens voorbij zien komen op TikTok: mensen die ontslag nemen terwijl iedereen kan meegenieten. Met de video’s hopen TikTokkers anderen te inspireren ook voor hun werkgeluk te kiezen. Een mooie missie. Toch is publiekelijk je baan opzeggen niet altijd een goed idee.

Shana Blackwell was een Walmart medewerker die in oktober vorig jaar één van de eersten was die ‘publiekelijk’ ontslag nam via TikTok. Na meer dan anderhalf jaar voor Walmart gewerkt te hebben, zei ze haar baan op via de intercom van de winkel.

Ontslag nemen via TikTok en de intercom

En niet alleen dat: ze vertelde ook precies waarom ze ontslag nam. Zo zegt ze in de video dat het management de medewerkers niet goed behandeld en noemt ze bepaalde collega’s racistisch en een viezerik.

@shanablackwell

And here is the video of me quitting my toxic, sexist, racist workplace. #walmartchallenge #fyp #viral #walmart #walmarthaul #walmartfindspart1

♬ original sound – Shana

Inmiddels is de video meer dan 35 miljoen keer bekeken. Aan HuffPost vertelt ze dat ze haar klachten al eerder had doorgegeven. Ze wilde die dag oorspronkelijk gewoon rustig ontslag nemen, maar geen van de managers had tijd.

“Er was die dag een voorraad met spullen te laat gekomen, en de managers schreeuwden tegen ons alsof dat onze fout was”, vertelt Shana. Voor haar was dat de druppel die de emmer deed overlopen. Ze pakte de intercom en nam de nu viral TikTok video op.

@dogs6666660

Original video with original sound as requested 👌 #HappyHalloween #fyp #OhNo #walmart #peopleofwalmart

♬ original sound – dogs666666

Walmart laat aan HuffPost weten dat er een onderzoek is gestart na de viral video. Er zijn geen collega’s ontslagen. In plaats daarvan heeft Walmart al z’n medewerkers een training gegeven over hoe je je klachten op de juiste manier moet doorgeven.

Shana heeft geen moment spijt gehad van haar keuze: “Als meer mensen het deden, zouden bedrijven meer aandacht besteden aan dingen die achter gesloten deuren gebeuren en waar normaal geen aandacht voor is”, zegt ze. “Dingen zoals seksuele intimidatie en racisme zouden ook belangrijk voor ze moeten zijn.”

Trend baan opzeggen op TikTok

Shana is niet de enige die haar baan opzegt terwijl heel TikTok kan meegenieten. Hashtags als #quitmyjob hebben meer dan een honderd miljoen views. De personen die net als Shana ervoor kiezen om hun verhaal te delen, zeggen dat te doen om anderen te inspireren om ook ontslag te nemen als ze er ongelukkig zijn.

@definitelynotsantana

i quit my job today

♬ original sound – santana

Het delen van hun verhaal kan er zomaar voor zorgen dat mensen die vastzitten in banen waar ze ondergewaardeerd of niet goed behandeld worden, de moed hebben om ook hun baan op te zeggen. Net als Shana hebben de meeste TikTokkers dan ook geen spijt van het delen van de video. Volgens hen werkt het bevrijdend en helpt het anderen dus op te komen voor hun eigenwaarde.

Waarom het niet altijd een goed idee is

Dat is natuurlijk een mooie missie, maar is dat het waard als je vervolgens geen nieuwe baan kunt vinden? Non-profit HR-medewerker Jackie Cuevas geeft carrière advies op TikTok en raadt het daarom af om het op het internet over je oude werkgever te hebben. “Zo’n video kan inderdaad empowering zijn”, zegt ze tegen HuffPost. “Maar ik denk dat de reden dat sommige mensen het filmen de likes en views zijn. Mensen willen graag viral op internet gaan.”

@_willmw_

Reposting the video that got me where I am today lmfaoo! #fyp #repost #viral #quitmyjob

♬ original sound – Will Mcafee

Op de video van Shana werd dan ook gemixt gereageerd. Veel mensen vinden het knap dat Shana bij haar giftige werkgever is weggegaan. Maar er zijn ook veel mensen die zich afvragen of ze ooit wel een nieuwe baan kan vinden. En dat is een goede vraag. Het is al nooit een goed idee om je negatief uit te laten over je vorige werkgever in een sollicitatiegesprek, laat staan op het internet.

Vraag je je af of Shana na het posten van de video een nieuwe baan heeft gevonden? Zeker, ze heeft inmiddels een baan gevonden door haar licentie voor schoonheidsspecialiste en is van plan later terug naar school te gaan om tandartsassistente te worden.

Toe aan iets nieuws? Deze beroepen passen bij jouw sterrenbeeld

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.