Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Social Media 7 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

TikTok Wrapped: dit waren de vijf opvallendste trends van 2023

Girl math, het Romeinse Rijk en tutorials voor #HeatlessCurls: de TikTok-trends volgden elkaar in het afgelopen jaar in een razend tempo op. We zetten de meest opvallende trends van het afgelopen jaar op een rij.

Er waren dit jaar een aantal TikTok-trends die niet alleen op het platform zelf voor veel reuring zorgden, maar ook daar buiten impact hadden.

Dit zijn 5 opvallendste TikTok-trends van 2023

BookTok

De hashtag #BookTok wordt door miljoenen jongeren gebruikt om boekentips met elkaar te delen. Wereldwijd zijn er ruim 14 miljoen TikTok-video’s gemaakt met deze hashtag. In Nederland gaat het om ruim 25.000 posts met de Nederlandse versie: BoekTok. Waar mensen zich jarenlang zorgen maakten om het feit dat jongeren steeds minder lezen, zorgt #BookTok voor een tegenbeweging: ook in boekhandels merken ze dat steeds meer jongeren aan het lezen slaan. TikTok zelf lanceerde dit jaar haar eerst officiële boekenclub.

Crompouce

De crompouce, heb jij ‘m al geprobeerd? Het is een kruising van een croissant met een tompouce, oftewel een croissant gevuld met room en een laagje roze glazuur. Bakkerij van Maanen plaatste een TikTok-filmpje met deze lekkernij dat massaal bekeken werd. Al snel werd de hype ook buiten TikTok opgepakt en inmiddels vliegen de crompoucen en variaties in heel Nederland als warme broodjes over de toonbank.

Girl Math

Twijfel je over die tas van 170 euro? Wat nou als je ‘m eerst afrondt naar 150 euro en dat bedrag deelt door het aantal dagen dat je ‘m gaat dragen? Zo kost die tas je misschien maar 20 cent per dag. En als je ‘m later verkoopt, maak je eigenlijk winst. Dit is een voorbeeld van Girl Math (dat een stuk minder onschuldig is dan het lijkt), de hashtag die vooral gebruikt wordt om te lachen om de logica die vrouwen vaak hebben om een bepaalde aankoop (naar zichzelf) te verantwoorden. Herkenbaar?

HeatlessCurls

Een bos vol krullen, maar dan zonder hitte. Op TikTok waren de HeatlessCurls het afgelopen jaar een grote trend. Alle lifehacks werden uit de kast getrokken voor de perfecte krul: van sokken, tot aluminiumfolie tot rollers. En het eindresultaat? Bij de een iets succesvoller dan bij de ander.

Het Romeinse Rijk

Hoe vaak denk jij aan het Romeinse Rijk? Het is een ware trend op TikTok dit jaar: vrouwen vragen aan hun vriend of man hoe vaak hij aan het Romeinse Rijk denkt. En wat blijkt? Daar denken mannen best wel regelmatig aan.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.