Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Nieuws 22 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze TikTokker laat zien hoe makkelijk is om je huis te vinden door social media en het is doodeng

We weten allemaal dat er veel meer gegevens van ons op straat liggen dan we willen. Maar hoe kwetsbaar we daadwerkelijk zijn, dat weten we niet. Deze TikTokker maakt het in haar video’s pijnlijk duidelijk dat met slechts een paar aanwijzingen iedereens adres te vinden is.

Knap hoe ze het doet, maar ook onwijs creepy.

Deze TikTokker laat zien hoe makkelijk is om je huis te vinden door social media

In het eerste seizoen van You zagen we al hoe makkelijk het is om iemand te traceren. Al gaan we er niet vanuit dat wij ook een creep als Joe Goldberg achter ons aan hebben lopen. Toch kan iedereen getraceerd worden – zelfs als je denkt dat je erg zorgvuldig bent online. TikTokker Shay laat zien hoe zij met slechts enkele aanwijzingen de huizen van haar volgers weet op te sporen.

@shay.nanigans87

Replying to @clairenicoleflowers

♬ original sound – Shay.nanigans87

We hebben allemaal wel een online FBI in de vriendengroep en dat is Shay zonder twijfel ook voor haar vriendinnen. Hoewel dit nog een leuk online experiment is, moeten wij er niet aan denken als personen met de verkeerde intenties zo’n digitale zoektocht starten.

Wat kan je doen om je adres te beschermen?

Social media is zo vervlochten in ons dagelijks leven, dat we niet doorhebben hoeveel gevoelige informatie we onbedoeld weggeven. Veiligheidsexperts geven een aantal tips om jezelf te beschermen (voor zover dat kan) voor dit soort acties. Het begint allemaal bij locatie-tags: deze kan je prima inzetten, maar doe dat vooral niet te nauwkeurig, zeker niet in de buurt van jouw woonadres. Kies bijvoorbeeld voor een tag van een hele stad, maar niet van een stadsdeel waar je woont.

Daarnaast is het vooral belangrijk dat je je locatie uitzet voor Instagram als je een story plaatst vanuit je huis, deze kan anders meteen het adres aanwijzen waar jij je bevindt. Geen fijn idee.

Denk goed na voordat je foto’s plaatst, vooral foto’s die je huisadres, werkplek of andere identificeerbare informatie kunnen onthullen. Plaats reisplannen, video’s of foto’s pas nadat je terug bent van vakantie – zo houdt je het inbraakveilig.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.