Britta van Aggele
Britta van Aggele Events 5 aug 2022
Leestijd: 5 minuten

Wat maakt Awakenings zo speciaal? ‘Beste techno-festival ter wereld’

Afgelopen weekend waren wij aanwezig bij de 21ste editie van het Awakenings Festival. Dit keer vond het festival plaats op 29, 30 en 31 juli en voor het eerst op een nieuwe locatie bij Beekse Bergenop in Hilvarenbeek. Voor deze speciale gelegenheid mochten wij in gesprek gaan met Head of Marketing Tim Middelesch. De line-ups zijn altijd van het hoogste niveau.”

We vroegen hem het hemd van het lijf over het Awakenings Summer Festival.

Hoe zou je de vibe van Awakenings Summer Festival omschrijven en wat voor mensen komen er op dit festival af?

“Er loopt een heel divers publiek rond op het festival. We hebben veel mensen uit de regio die nu komen, zo zijn er veel mensen uit Brabant aanwezig tijdens deze editie, maar regio Amsterdam staat zeker nog steeds op nummer twee qua aantal bezoekers. Vrijdag kwamen natuurlijk alle campingbezoekers aan en dat zijn voornamelijk veel mensen uit het buitenland. Die blijven drie dagen, want die komen natuurlijk niet voor maar één dag naar Nederland. Zo’n 35 procent van de bezoekers van het festival dit weekend komen uit het buitenland. Dit was in het verleden zelfs nog meer. Bij ons festival in Spaarnwoude zaten we rond de 40 tot 45 procent buitenlanders, maar dit is door corona natuurlijk iets minder geworden.”

Awakenings / Mark Vermeule

Wat maakt de 21ste editie van Awakenings Festival nu zo speciaal?

“Omdat we nu een nieuw terrein hebben, kunnen we dit jaar uitbreiden naar drie dagen en een camping toevoegen. Dit kon in Spaarnwoude niet. Daarnaast kunnen we nu ook de nacht in met een nachtprogramma. We kunnen op deze nieuwe locatie – Beekse Bergen in Hilvarenbeek – tot 01.00 uur ‘s nachts door op het reguliere terrein. Na 01.00 uur ‘s nachts gaat het feest nog door op de camping. En ook het hele terrein is anders. Hierdoor kunnen we zowel grote stages aanbieden, zoals bezoekers van ons gewend zijn, maar zijn er ook kleinere stages te ontdekken in het bosgedeelte.”

Wat voor coole artiesten hebben bezoekers tijdens deze editie kunnen zien?

“We hebben tijdens deze editie meer dan 130 verschillende artiesten op het festival. Naast de grote namen als Adam Beyer, Joseph Capriati, Reinier Zonneveld, Amelie Lens en Charlotte de Witte die we altijd eigenlijk al hebben zijn we nu ook veel meer de verbreding in gegaan met namen zoals Marrøn, Afra en echte up-coming talenten waar wij zelf heel erg fan van zijn. Daarnaast zijn we ook iets meer de House-kant opgegaan. Zeker zaterdag hebben we drie stages die wat meer groovy zijn en minder harde techno draaien. Het scala aan muziek is dus veel breder geworden. Enerzijds heb je die hele harde techno, een stukje commerciële techno en daarnaast meer house en de experimentele vibe eigenlijk.”

Awakenings / Stef van Oosterhout

Wat maakt Awakenings zo speciaal in vergelijking met andere festivals?

“Ik denk persoonlijk dat Awakenings het beste techno-festival ter wereld is. Er zijn veel andere festivals waar ik ook groot fan van ben, die een andere vibe hebben of juist kleiner en intiemer zijn, maar productioneel denk ik dat er weinig festivals kunnen tippen aan Awakenings. De line-ups zijn altijd van het hoogste niveau en de designs van de stages zijn altijd tot in de puntjes uitgewerkt. Dus bij ons is het vaak wel next level denk ik persoonlijk. Dat zeg ik niet alleen omdat ik voor Awakenings werk, maar ook in vergelijking met andere festivals is hier alles gewoon heel strak geregeld. Ik denk dat je bij Awakenings gewoon echt waar voor je geld krijgt.”

Awakenings
Awakenings / Stef van Oosterhout

Waarom hebben jullie voor deze editie voor een nieuwe locatie gekozen?

“In Spaarnwoude konden we niet doorgroeien. Daar konden we maar twee dagen organiseren, geen camping aanbieden en mochten we maar tot 11 uur doorgaan. Op deze nieuwe locatie kunnen we een festival van 3 dagen organiseren, een camping aanbieden en daardoor ook meer bezoekers blij maken. Daarnaast kunnen we tot in de nacht door, wat onze shows ook ten goede komt. De lichtshows zijn natuurlijk het mooist in het donker en daar kunnen bezoekers nu 3 uur van genieten, terwijl dit in Spaarnwoude slechts voor één uur kon. Dat was eigenlijk net te kort. Er was veel vraag naar vanuit bezoekers en ook intern waren we ervan overtuigd dat we breder en meer konden, dus dat zijn we gaan doen. Ons 25ste jubileumjaar is daar bij uitstek ook het juiste moment voor.”

Awakenings
Awakenings /
rachel Ecclestone

Wat vind jij zelf het leukst aan Awakenings?

“Ik vind persoonlijk de nieuwe vibe die we hier hebben neergezet, zoals de Dome stage in het bos, helemaal fantastisch. Dit stage heeft een beetje een Gashouder-feeling, maar dan open air, en daar is Awakenings natuurlijk eigenlijk ooit ontstaan. De Gashouder blijft iets magisch hebben, daar is het jaren terug begonnen en dat is zo’n mooie tempel. Dat gevoel krijg je nergens anders en dat blijft voor mij eigenlijk wel een beetje de basis van hoe techno hoort te zijn. Dat industriële vind ik zelf erg vet.”

Awakenings nachtfestival
Awakenings / Tim Buiting

Wat hoop je dat mensen meenemen na het festival qua gevoel en emotie?

“Ik hoop dat ze met een heel positief gevoel naar huis gaan en volgend jaar echt denken: ‘Ik wil hier drie dagen bijzijn’. Lekker het hele weekend rondstruinen op dit terrein. Het is wel een groot terrein, maar ook wel weer knus tussen alle grote stages, dus ik denk dat iedereen het heel fantastisch gaat vinden.”

Awakenings
Awakenings / Mark Vermeule

Welke feesten hebben jullie binnenkort nog meer op de planning staan?

“In oktober gaat we Amsterdam Dance Event weer doen. Zoals je waarschijnlijk op de banners op het event voorbij hebt zien komen gaan we dit 9 augustus aankondigen. Ik kan de details hiervan nog niet verklappen, maar jullie kunnen weer meerdere shows van ons verwachten tijdens ADE. Dat wordt echt leuk!”

Is er na dit hoogtepunt nog iets waar jullie naartoe streven bij een volgende editie?

“We hebben nu ongeveer 15.000 mensen op de camping. Het zou te gek zijn als we nog meer mensen op de camping kunnen ontvangen, hiermee geven we namelijk de echte volle Awakenings beleving.”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.