Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Career 5 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Wat is jouw ‘money personality’? Dit zijn de vijf financiële persoonlijkheden

Je eigen financiën onder controle houden kan best lastig zijn als student of jongvolwassene. We gaan allemaal op een andere manier met geld om en soms is dat niet altijd handig. Wist je dat er verschillende money personalities zijn? Kom erachter welke financiële persoonlijkheid jij hebt.

Als jij je afvraagt wat jouw geldpersoonlijkheidstype is, lees dan hier wat je moet weten over de vijf financiële houdingen en hoe ze elkaar overlappen.

Welke ben jij? Dit zijn de vijf money personalities

Maar wat is een money personality? Door een psycholoog wordt het beschreven als de manier waarop jij naar geld kijkt en hoe je ermee omgaat. Jouw financiële houding bepaalt jouw keuzes en acties op het gebied van geld.

Je geldpersoonlijkheid zal zich waarschijnlijk ontwikkelen op basis van de financiële omstandigheden in je leven. Het is belangrijk om je eigen koopgedrag te begrijpen, omdat het je financiële fouten helpt voorkomen in de toekomst.

Er zijn vijf verschillende money personalities en wij leggen ze stuk voor stuk aan je uit.

1. The Saver

The saver houdt ervan om geld opzij te zetten en het spaarbedrag te zien groeien. Zij halen hier zoveel voldoening uit dat ze geen probleem hebben met sparen en dat zelfdiscipline iets vanzelfsprekends is. Ze zijn georganiseerd, gaan op zoek naar koopjes en besteden hun geld met zorg. Je zal een saver niet snel een impulsaankoop zien doen.

Hier wil je als saver op letten:
Het nadeel van een fanatieke spaarder zijn, is dat je soms anxiety kan hebben over geld en leuke herinneringen of ervaringen niet hebt om geld te besparen. Ons advies: je bent lekker bezig, maar loosen up.

2. The Big Spender

Heb jij geen moeite met geld uitgeven? Dan ben je waarschijnlijk een big spender. Big spenders leven in het moment en aarzelen niet om geld uit te geven in ruil voor leuke ervaringen. Ze delen hun welvaart graag, ze geven cadeaus en trakteren je graag op een drankje. Ze zijn trots op het geld dat ze verdienen en genieten hier met volle teugen van.

Hier wil je als big spender op letten:
Ook een big spender moet natuurlijk zijn grenzen kennen. Als het te ver gaat, kan je een impulsaankoper worden die aankopen doet in een opwelling of op basis van tijdelijke emotie.

3. The Debtor

Een Debtor heeft geen intieme relatie met geld. Hoeveel ze uitgeven of wat er binnenkomt, dat maakt ze eigenlijk niet zoveel uit. Debtors besteden weinig aandacht aan hun uitgaven en hebben de neiging impulsieve aankopen te doen boven hun stand, zonder bij te houden wat en wie zij geld schuldig zijn. Schulden zijn een constante factor voor hen, zelfs wanneer ze een kleiner budget hebben, zijn ze elders nog geld schuldig.

Hier wil je als debtor op letten:
De schulden die je maakt hebben grotere gevolgen dan jij misschien denkt. Zowel financieel, als in andere aspecten van het leven. Het eerste wat je wil doen is al je aankopen ordenen en financiële doelen stellen waar je naar wil streven. Het is ook geen schande om financiële hulp van een professional te vragen als je je overweldigd voelt.

4. The Shopper

The shopper is niet te verwarren met the big spender. Shoppers houden van de kick van de aankoop. Ze gaan graag op jacht naar goede deals en halen voldoening uit iets nieuws kopen.

Hier wil je op letten als shopper:
Verleg je aandacht naar sparen, in plaats van het zoeken naar de volgende aankoop. De kans is groot dat je al genoeg spullen hebt, dus laat die impulsaankoop schieten en spaar voor een betere aankoop.

5. The Investor

Investors zijn heel voorzichtig met waar ze hun geld in steken. Ze weten precies hoeveel geld ze verdienen, uitgeven en sparen. Investors stellen hoge eisen aan al hun aankopen en zijn niet bereid financiële risico’s te nemen. Zij nemen voorzichtige beslissingen en zoeken passieve beleggingen die hen op lange termijn voordeel opleveren.

Hier wil je op letten als investor:
Investors hebben over het algemeen gezonde financiën. Let er alleen op dat je niet alleen werkt voor geld, maar dat het geld voor jou werkt en dat je dit kan loslaten. Probeer te genieten van ieder moment, niet alleen van rendement.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.