Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 28 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Toxic friendship – 6 signalen dat een vriendschap eenzijdig is

Ze is bruisend, gezellig en jullie doen altijd van die leuke dingen. Zij kan geen toxic vriendin zijn. Of toch wel? Eenzijdige vriendschappen zijn moeilijk te herkennen. Je voelt dat er iets off is, maar kan je vinger niet op de zere plek leggen. Wij helpen je graag, dit zijn zes tekenen dat je een toxic vriendschap zit.

Want we houden onze relaties graag gelijkwaardig en gezond.

Dit zijn de signalen van een eenzijdige vriendschap

Herken je een of meerdere van de volgende dingen? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een toxic vriend of vriendin.

1. Jij doet alle moeite

Ben jij degene die altijd initiatief neemt? Die alle plannen maakt? En die steeds achter zijn of haar broek aan zit? Hate to say it, maar dat is een rode vlag. Hij of zij zou ook zelf eens met een plan moeten komen om jou te zien. Merk je dat je niets van de ander hoort als jij geen initiatief neemt? Dan is het foute boel.

2. Je merkt dat je niet relaxed bent in zijn of haar bijzijn

Je onderbuik gevoel vertelt je meer dan je denkt. Het feit dat jij je niet helemaal op je gemak bent als je met die ene vriend of vriendin bent, dat zegt genoeg. Kan jij niet helemaal jezelf zijn omdat die vriend één kant van jou leuk vindt? Red flag.

3. Diegene is er alleen in de goede tijden

Tijdens de pieken zijn ze er altijd, maar tijdens de dalen zijn ze ver te zoeken. Merk je dat jullie vriendschap draait om leuke, luchtige dingen? Let dan extra op. Er is natuurlijk niets mis met ‘het luchtig houden’. Toch kan het een teken zijn dat ze minder invested in jou zijn dan jij denkt.

4. Die vriend of vriendin deelt de spotlight niet

Soms heb je mensen om je heen die de aandacht maar moeilijk kunnen delen. Hun problemen zijn altijd belangrijker, ze hebben altijd het laatste woord en hebben graag dat iedereen zich op hen focust. Niet heel chill.

5. De persoon in kwestie laat jou telkens kiezen

Laat die ene vriend jou steeds kiezen tussen hem of haar en iets anders? Dan kan dit een teken van eenzijdige vriendschap zijn. Afzeggen is volgens hem of haar niet oké, behalve als zij het doen. Als de persoon jou steeds voor het blok zet, dan is het tijd om goed na te denken over jullie vriendschap.

6. Je kan de mood niet pijlen

Oké, we hebben allemaal weleens moodswings. Daar gaan we niet moeilijk over doen. Toch zijn er mensen die je de ene keer doodgooien met complimenten, om je de volgende keer weer te groeten met een koude schouder. In een gezonde vriendschap zou dit niet het geval zijn.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.