Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 28 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Whoeps – dit is hoe schadelijk vapen écht is voor je gezondheid

Ineens is vapen hot. Of nou, zo willen we het niet noemen. Maar iedereen en z’n moeder is aan het vapen geslagen. Wanneer je op een festival staat komt de watermeloen fizz, peach ice en blueberry lucht je tegemoet en ook op menig terras zijn ze niet weg te denken. Maar hoe schadelijk is dit voor je longen en gezondheid?

Vapen wordt gezien als het ‘roken light’, maar is het wel zo onschuldig?

De plotselinge trend van het vapen

Wanneer de hype is begonnen weten we niet. Toch zijn we nu op het punt beland dat vapen populairder is dan ooit. En dan hebben we het niet over die grote e-sigaretten die je bijvult met een vloeistof. We hebben het over de wegwerp vape-pennen, die komen in allerlei schattige kleuren en aantrekkelijke smaken (zelfs cookie dough?!).

Door het lichte design en het fruitige smaakje lijkt het alsof het geen kwaad kan, maar hoe schadelijk is vapen eigenlijk echt?

Hoe schadelijk is vapen?

Volgens het RIVM is een e-sigaret minder schadelijk dan een tabakssigaret, maar bevat het alsnog een heleboel stoffen die je liever niet in je longen wil.  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit oordeelt naar aanleiding van onderzoek dat vapes – zowel met als zonder nicotine – zo onveilig zijn, dat consumenten ze niet langdurig en structureel zouden moeten gebruiken.

Wat zit er dan in?

Er zitten behoorlijk wat ingrediënten in de vape die je het liefst zo ver mogelijk bij je longen (en de rest van je lichaam) vandaan houdt. De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Wanneer je dit rookt kan dit leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Ouch.

De voordelen van de vape en waar ‘ie voor bedoelt is

De vape-pen is eigenlijk op de markt gebracht voor ex-rokers die nog erg snakken naar een trekje van een sigaret. Voor constant gebruik is de vape-pen niet gemaakt.

Toch is het voor velen een aantrekkelijke hype. Het is goedkoper dan normale sigaretten, je hoeft er niet voor naar buiten (al is dit wel netjes) en je proeft geen rook, maar een fruitige smaak. Het kan een verklaring zijn voor het feit dat er zoveel mensen overstag gaan. Toch liegt het onderzoek er niet om: met vapen doe je lichaam geen plezier en het brengt serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.