Aartie Narain
Aartie Narain Love & Life 11 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Last van vaginale geurtjes? 7 dingen wat je vagina je probeert te vertellen

Geen zorgen, er zijn genoeg vrouwen die last hebben van vaginale geurtjes. Het is erg normaal dat het down under niet naar rozen ruikt. Een gezonde vagina heeft altijd een geur. Hoe het ruikt, hangt wel af van een aantal factoren. Merk je dat de geur minder aangenaam ruikt of veranderd? Dan is het eens tijd om de onderzoeken waar dit vandaan komt.

Last hebben van nare vaginale geurtjes kan erg vervelend zijn, maar het is nergens voor nodig om je ervoor te schamen.

Vaginale geurtjes

Elk vagina heeft een eigen geur. Er zijn een aantal factoren die je geur kunnen beïnvloeden, zoals infecties, soa’s of de pH van je vagina. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Lees hieronder de reden wat de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn.

1. Je hebt per ongeluk een tampon laten zitten

Het kan eens voorkomen: je bent vergeten dat je nog een tampon in hebt zitten en plaatst vervolgens een nieuwe tampon. De tampon zit er dan inmiddels al te lang in, waardoor er een geur ontstaat. Het is niet je bloed dat gaat ruiken, maar de bacteriën in je tampon. Hoe langer je de tampon inhoudt, hoe meer bacteriën. Yikes.

2. Je hebt een bacteriële infectie

Een bacteriële infectie komt het meest voor bij vrouwen tussen de 15 en 44 jaar. Het is erg normaal dat er in je vagina bacteriën en schimmels leven, maar als er te veel bacteriën zijn veranderd de pH-waarde en gaat het ontsteken. Een infectie kan makkelijk ontstaan als je je vagina te vaak wast met zeep (don’t do it) of door het gebruiken van bepaalde medicatie.

3. Je bent ongesteld

Je hebt waarschijnlijk al door dat je vaginale geur intenser ruikt als je ongesteld bent. Bloed heeft namelijk een verhoogde pH-waarde en dat kan je vaginal flora omgooien. De geur is meestal geen grote verandering en gaat gelukkig ook weg aan het einde van je menstruatie.

4. Je hebt een schimmelinfectie

Een schimmelinfectie kan erg vervelend zijn. Meestal heb je jeuk in en rondom de vagina en een branderig gevoel. Een vaginale schimmelinfectie is meestal het gevolg van bepaalde schimmelsoorten of van een overmatige groei van gist in de vagina.

5. Je hebt een soa

Als je last hebt van nare vaginale geurtjes is het goed om eens te onderzoeken of je een soa hebt. Heb je ook een brandend gevoel bij het plassen of een geelgroene afscheiding? Dan is het misschien een goed idee om je te laten onderzoeken bij de huisarts.

6. Je hebt trichomoniasis

Trichomoniasis is een geslachtsziekte die veroorzaakt wordt door een parasiet. De ziekte wordt meestal overgedragen door seksueel contact, maar kan ook worden doorgegeven door een gedeelde handdoek. De geslachtsziekte kan een erg nare geur meebrengen en hevige jeuk.

7. Je draagt het verkeerde ondergoed

Sommige materialen zijn slecht voor je vagina. Synthetisch of te strakke ondergoed zorgt ervoor dat je vagina niet goed kan ademen en dat er vocht blijft vastzitten. Hierdoor krijgen bacteriën de kans om te groeien en dat wil je natuurlijk niet. Switch naar een katoenen ondergoed en je zal merken dat dit wonderen doet. Bye bye vervelende vaginale geurtjes.

Maak je je nog steeds zorgen over je vaginale geur? Dan is het een goed idee om een bezoek te brengen aan de huisarts.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.