Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lichaam 28 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn vijf signalen dat je niet genoeg water drinkt

Dat water drinken belangrijk is, weten we allemaal. Toch zitten we vaak onder die aanbevolen twee liter per dag. Herken jij de onderstaande signalen? Dan is dat ook een tegen dat jij te weinig vocht binnenkrijgt.

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 55-60% uit water en moet gehydrateerd blijven om op het hoogste niveau te kunnen functioneren. En daar zorgen wij maar al te graag voor.

Vijf signalen dat je niet genoeg water drinkt

Als je langzaam aan het uitdrogen bent, dan geeft jouw lichaam je een seintje. Het is belangrijk om deze te herkennen en te beantwoorden – met een groot glas water.

1. Een droge mond (inclusief slechte adem)

Wanneer we meer vocht verliezen dan we binnenkrijgen, zijn de huid, mond en lippen meestal de eerste die de gevolgen daarvan ervaren. Een droge mond, die vaak gepaard gaat met een slechte adem, kan erg ongemakkelijk en onaangenaam zijn. Mocht je dit bij jezelf opmerken, dan is het tijd voor een groot glas water.

2. Je voelt je moe en wazig

Heb jij de laatste tijd last van brain fog? Dan kan dat een teken zijn dat je te weinig vocht binnenkrijgt. De volgende keer dat je je futloos voelt of moeite hebt om je te concentreren, begin dan met het hydrateren van je lichaam en kijk hoeveel beter je je voelt. Vaak grijpen we naar koffie, terwijl dit ons lichaam nog meer uitdroogt.

3. Je hebt trek tussen de maaltijden in

Een knorrende maag, licht in je hoofd en geïrriteerdheid zijn vrij eenvoudige signalen dat het tijd is voor een tussendoortje, maar wist je dat diezelfde symptomen ook de signalen van je lichaam zijn die je vertellen dat het water nodig heeft? Honger- en dorstsymptomen lijken zo op elkaar dat het makkelijk kan zijn om de een met de ander te verwarren.

4. Je hebt last van obstipatie en donkere urine

Aan de kleur van onze ontlasting kunnen we veel opmaken. Hoe onsmakelijk het soms ook is: het is goed om eens achterover te kijken na het doen van je behoeften. Te donkere urine is een teken van uitdroging.

Spijsverteringsproblemen of darmsymptomen kunnen ook een teken van uitdroging zijn, omdat het spijsverteringskanaal optimale hydratatie nodig heeft voor een regelmatige stoelgang.

5. Je hebt last van spierkrampen

Spieren floreren wanneer ze gehydrateerd zijn. Wanneer dit niet zo is, krampen ze vaak ineens. Als jij merkt dat je de laatste tijd veel kramp hebt, dan is het tijd om meer water te gaan drinken.

Mocht jij je gaan focussen op het drinken van meer water, doe er dan af en toe wat appelazijn in. Wij leggen je hier uit welke voordelen dat allemaal heeft.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.