Redactie
Redactie Food 29 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

Voel jij de kater al opkomen? Dit voedsel werkt het allerbeste tegen je kater

Ben je van plan om tijdens de feestdagen lekker door te zakken met vrienden of familie? Dan staat een flinke kater vast ook op de planning. Gelukkig is er eten dat je kater wat verzacht en je hoofdpijn, buikpijn of misselijkheid vermindert.

Bij elk gerecht een andere wijn en nog wat sterke drank in de late uurtjes. Dat is hét recept voor een flinke kater met hoofdpijn de volgende dag.

Waardoor krijg je een kater?

Als je je een avondje goed bezat is de kans groot dat je de volgende dag een flinke kater hebt. Hoe komt het dat je deze kater krijgt na een veel te gezellige avond? Er ontstaat een giftige stof (aceetaldehyde) bij het afbreken van de alcohol die in je lichaam zit. Je lichaam wil deze stof het liefst zo snel mogelijk afbreken, maar als je veel gedronken hebt zit er relatief veel van deze stof in je lichaam.

De stof is niet het enige probleem, je lichaam raakt ook uitgeput en verliest veel vocht. Het is daarom belangrijk dat je de volgende dag extra lief bent voor jezelf. Thank us later, want wij vertellen je welk voedsel je in no-time van je kater af helpt.

1. Vegemite op geroosterd brood

Dit is waarschijnlijk niet het eerste waar je zin in hebt als je een kater hebt. Toch is dit bittere goedje de nummer één remedie tegen een kater met hoofdpijn (wow). Vegemite bevat heel veel vitamine B en bevat zout. Laat dit nou precies zijn waar je een tekort aan hebt als je flink hebt gedronken. Sla de Vegemite maar in voor je volgende kater-dag.

2. Peren

Volgens onderzoekers van het CISRO, een onderzoeksorganisatie van de Australische overheid, zijn peren je redding tegen kater-hoofdpijn. Als je de avond zelf een peer naar binnen werkt of een glas perensap drinkt is je kater de volgende dag een stuk minder. Als je dacht dat je met de gebakken peren zat (haha), is dat dus niet het geval.

3. Tomaten

Misschien dat je de tomaat de avond ervoor nog in de vorm van een Blood Mary hebt gedronken, maar de dag erna gaat deze vriend je ook helpen. Vooral het sap van de tomaten is je redding. Niet alleen bestaan deze rode vruchten uit veel vitamine C, ze bevatten ook veel glutathion. Deze stof maakt je lichaam aan om de gifstoffen van je kater tegen te gaan. Kom maar door met die tomaten.

4. Augurken

Als je heel veel hebt gedronken krijgt je lichaam een tekort aan vitaminen, mineralen en zout. Augurken zitten vol met vitamine A, kalium, calcium, ijzer en mangaan. Hoewel het misschien raar klinkt om dit te eten als je brak bent, augurken helpen je wel de dag door.

5. Gember

Doet je maag raar als je een kater hebt? Gember, gember en nog eens gember. Er zitten veel antioxidanten in die goed zijn voor je darmen. Op welke manier je gember ook eet of drinkt, het helpt je echt helpen om je kater te verminderen.

6. Bananen

Door alcohol raak je ook uitgedroogd en hoe minder gehydrateerd je bent, hoe meer kalium je verliest. Een tekort aan kalium zorgt ervoor dat je vermoeid raakt, buikkrampen krijgt en misselijk wordt. Een banaantje eten helpt je dus goed op weg om al deze dingen te voorkomen.

7. Volkoren brood

We weten allemaal dat voedsel met veel carbs ons heel goed doet als we brak zijn. Hier is dan ook een reden voor: volkoren brood bevat veel vitamine B. Vitamine B werkt ontgiftend voor je lichaam waardoor je zo van die kater af bent. Ook zitten er verschillende vetten in die goed zijn voor je lever.

8. Noten

Op wat nootjes knabbelen als je wijntjes aan het drinken bent is niet alleen lekker, het heeft ook nog z’n voordelen. In veel noten zit proteïne, vitamine E en andere goede voedingsstoffen. Gezouten nootjes zijn nog beter want deze helpen je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Maar niet te veel, want zout droogt ook uit.

9. Honing

Ben jij een zoetekauw? Dan is honing misschien wel de perfecte remedie voor jouw kater. Honing zit (wederom) vol met kalium en goede antioxidanten. Ook zit er genoeg fructose in waardoor je hersenen herstellen van die leuke avond. Voor ultieme genezing smeer je een dikke laag honing op een volkoren boterham. Als je je dan niet beter voelt weten wij het ook niet meer.

10. Appel

Nog een fantastische tip die je niet wilt missen: een appel eten op een lege maag. De antioxidanten, suikers en mineralen (zoals magnesium) die in dit heerlijke fruit zitten versnellen het ontgiftingsproces van de alcohol in je lichaam. Niet alleen een redding, ook nog super gezond.

11. Venkel

Weinig mensen weten dat venkel, naast de anijssmaak, ook heel gezond is. Laat het nou ook een uitstekend hulpmiddel zijn om je kater tegen te gaan, want venkel helpt de functie van je lever de verbeteren. Doe wat venkel met olijfolie en zout in de oven of doe wat venkelzaadjes in een zakje om als thee te gebruiken.

12. Champignons (of andere paddenstoel)

Niet iedereen is er fan van, maar champignons zijn jouw redmiddel tegen een kater. Champignons of andere paddenstoelen zijn een grote bron van selenium en vitamine B, wederom elementen die je lever beschermen. Maak er een lekker soepje van of gooi ze door je (volkoren) pasta. Gegarandeerd dat jij je een stuk beter gaat voelen.

13. Ei

Eerder spraken we al over de stof aceetaldehyde, die vrijkomt als je veel alcohol drinkt. Eieren helpen je met het afbreken van deze stof. Het is daarom dikke prima als we naar een lekker gebakken of gekookt eitje grijpen op onze brakke dag.

Doe rustig aan met je alcoholinname tijdens de feestdagen. Mocht je kater toch zo heftig zijn, kunnen deze etenswaren je uit de brand helpen.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.