Redactie
Redactie Love & Life 28 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

6 redenen waarom je vagina pijn doet na de seks en wat je ertegen doet

Seks is leuk, maar soms kan de nasleep ervan een stuk minder comfortabel zijn. Een pijnlijke vagina na de seks is iets waar veel vrouwen last van hebben, maar waar maar weinig over gesproken wordt. Laten we vooropstellen dat seks geen pijn hoort te doen. Dit zijn de redenen.

Voel je je ongemakkelijk of ervaar je (ongewild) pijn tijdens de seks, weet dan dat élk moment een goed moment is om ermee te stoppen. Toch kan het – ook als je het enorm naar je zin hebt tijdens de seks – gebeuren dat je vagina achteraf zeer doet.

Waarom je vagina pijn doet na de seks en wat je ertegen doet

Doet jouw vagina pijn na de seks? Dat is negen van de tien keer niet meer dan vervelend, en verder geen reden tot paniek. Hieronder lees je zes redenen waarom je vagina pijn doet na de seks én wat je ertegen kunt doen.

1. Je hebt te weinig of geen glijmiddel gebruikt

Ieder lichaam werkt anders. De een heeft amper tot geen glijmiddel nodig, de ander weer wat meer. Merk je dat je vagina pijn doet na of tijdens de seks, kan het goed zijn dat je simpelweg wat meer glijmiddel moet gebruiken. Zorg er daarnaast voor dat je voorspel uitgebreid genoeg is om opgewonden te raken. Dit maakt de seks leuker én vermindert de kans op pijn erna.

2. Je bedpartner heeft of gebruikt een te grote penis

Hoe trots je bedpartner ook op z’n gigantische dingdong is, jouw vagina is er waarschijnlijk minder blij mee. Seks met iemand met een enorme penis of het gebruik van een grote sekstoy, kan voor irritatie zorgen omdat deze je baarmoederhals raakt. Dit kan een pijn veroorzaken die te vergelijken is met menstruatiekramp. Om dit te voorkomen is voorspel heel belangrijk. Je vagina wordt namelijk iets groter wanneer je opgewonden raakt, waardoor er logischerwijs meer in past.

Daarnaast kunnen seksstandjes helpen. Bij het ene standje gaat de penis verder de vagina in, dan bij het andere standje. Kies bijvoorbeeld voor standjes waarbij jijzelf de controle hebt over penetratie en vermijd standjes waarbij de penis diep de vagina in kan, zoals doggy style of alles waarbij je benen in de lucht hangen.

Wees daarnaast ook eerlijk tegenover je bedpartner. Is iets niet comfortabel voor jou, dan zijn er nog genoeg andere opties die voor jullie allebei leuk zijn. Gebruik je een sekstoy die pijn doet, is het een idee om over te stappen op een kleiner maatje.

3. Jullie hebben te ruige of snelle seks gehad

Als je houdt van ruige seks, zul je misschien vaker last hebben van een pijnlijke vagina, dan wanneer je into vanilla seks bent. Simpele oplossingen hiervoor is voorspel, rustig beginnen en glijmiddel. Merk je toch dat het iets te heftig was voor je vajayjay en is je vulva of de opening van je vagina pijnlijk en wat opgezwollen na de seks, stop dan wat ijsklontjes in een washandje en laat dit zo’n tien tot vijftien minuten op de buitenkant van je ondergoed rusten. Stop het ijs alsjeblieft niet ín je vagina. Dit zorgt alleen maar voor meer irritatie.

4. Je bent allergisch voor latex

Sommige mensen krijgen een allergische reactie op latex condooms. Hiervan kan je vagina behoorlijk geïrriteerd raken. Denk je dat je allergisch bent voor latex, breng dan even een bezoekje aan de huisarts, deze kan testen of het daadwerkelijk zo is. Mocht je nou allergisch zijn, is de oplossing natuurlijk niet condooms te laten staan, maar latexvrije condooms te gebruiken.

5. Je hebt een infectie

Als het gevoel rondom je vagina verdergaat dan irritatie – zoals jeuk, een brandend gevoel of meer afscheiding dan normaal – kan het zijn dat je een infectie te pakken hebt. Ook dit is niet direct reden tot paniek. Er zijn een hoop verschillende soorten infecties, die je huisarts of gynaecoloog kan vaststellen. Vaak krijg je hier een kuurtje voor, waarna je zo weer de oude bent.

Heb je veel last van irritatie of jeuk, houd dan een washandje met ijsblokjes tegen het geïrriteerde gebied aan voor verlichting, maar stop niets ín je vagina.

Om een infectie of blaasontsteking te voorkomen, raden we aan om altijd even te gaan plassen na de seks, ook als je niet hoeft. Door de wrijving kunnen er namelijk bacteriën je plasbuis binnendringen die daar niet thuishoren – ook als je seks hebt met een condoom om. Wanneer je na de seks dus even gaat plassen, spoel je deze bacteriën weer weg.

Vermijd daarnaast vaginale douches. Je vagina is een zelfreinigend orgaan, dat je alleen met wat water onder de douche schoon hoeft te maken. Een vaginale douche verstoort de pH-balans van de vagina, waardoor deze vatbaarder wordt voor infecties.

6. Je hebt een soa

Helaas kan het natuurlijk ook zo zijn dat je pijn ervaart na de seks, omdat je een soa hebt opgelopen. Heb je het idee dat dit zo zou kunnen zijn, breng dan direct een bezoekje aan de huisarts. Om te voorkomen dat je een soa krijgt, is het belangrijk om al-tijd seks te hebben met een condoom om.

7. Er is iets anders aan de hand

Het kan heel goed zijn dat je geen van bovenstaande gevallen herkent. Ervaar je bijvoorbeeld veel pijn tijdens de seks (ook als je er wél zin in hebt), kan het zijn dat er iets anders aan de hand is. Maak dan een afspraak bij de gynaecoloog; dit is een specialist die precies weet hoe en waar hij of zij moet zoeken.

Weet in ieder geval dat je je nooit hoeft te schamen als je pijn of andere ongemakken ervaart tijdens of na de seks. Elk lichaam is anders en het is alleen maar goed dat je op zoek gaat naar wat voor jou werkt. Seks moet uiteindelijk leuk zijn voor alle betrokken partijen.

Voor al bovenstaande scenario’s geldt verder: als de pijn aanhoudt, maak dan alsjeblieft een afspraak met de huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een specialist.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.