Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Entertainment 5 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Vrouwelijke regisseurs domineren de Golden Globes en schrijven geschiedenis

In 2018 haalde Natalie Portman hard uit naar de Golden Globes, omdat er geen vrouwelijke regisseurs werden genomineerd. Afgelopen woensdag werden de nominaties voor de Golden Globes van 2021 bekendgemaakt en daar werden drie vrouwelijke regisseurs genomineerd. Een stap in de goede richting.

Who run the world? Women.

Golden Globes 2021: vrouwelijke nominaties

In 2018 presenteerde Natalie Portman de prijs voor beste regisseur met de tekst, “Here are the all-male nominees.” Dat maakte een hoop los, niet alleen in de filmwereld. Toen afgelopen woensdag 3 februari de nominaties voor de Golden Globes van 2021 bekend werden gemaakt, was het dan ook een verademing om eens vrouwelijke regisseurs tussen de genomineerden te zien.

In de categorie Best Director zien we Regina King, Chloe Zhao en Emerald Fennell voor hun films One Night in Miami, Nomadland en Promising Young Woman. Ook David Fincher (Mank) en Aaron Sorkin (Trial of the Chicago 7) werden genomineerd in dezelfde categorie. Toch is het de eerste keer dat er drie vrouwen worden genomineerd in deze categorie. Over een statement gesproken.

Korte lijst aan vrouwen

De drie regisseurs staan nu op de korte lijst van vrouwen die ooit de eer hebben gehad. Ava DuVernay was de laatste die werd genomineerd in 2015 voor haar film Selma. Barbara Streisand is de enige vrouw die de titel ooit heeft gewonnen, dat was in 1984 voor Yentl. Verder staan Jane Campion, Sofia Coppola en Kathryn Bigelow op de lijst van vrouwen die ooit werden genomineerd.

En dat was niet het enige waarmee een statement werd gemaakt. Regina King is de tweede zwarte vrouw in de geschiedenis die genomineerd wordt voor beste regisseur. Ze volgt daarmee in de voetstappen van Ava DuVernay. Het is een stap in de goede richting voor de Golden Globes.

Emily in Paris is genomineerd voor twee Golden Globes en Twitter gaat helemaal los

Eerder opende ook regisseur Alma Har’el de discussie nadat haar film Honey Boy uit 2019 werd afgewezen voor de Golden Globes. Ze schreef dat de awards geen vrouwelijke regisseurs representeren. “Good morning to everyone that’s writing me about the #goldenglobes. I feel you but know this. . I was on the inside for the first time this year. These are not our people and they do not represent us. Do not look for justice in the awards system. We are building a new world.”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.