Waarom eerder avondeten in de winter gezonder is dan je denkt, volgens experts
Nu de dagen korter worden, het ’s avonds sneller donker is en je ritme alle kanten op lijkt te gaan, voelt je lichaam misschien net zo verward als jij. Volgens experts is de winter dan ook hét moment om niet alleen je avondroutine, maar óók je eettijd onder de loep te nemen.
Want ja: het tijdstip waarop je dineert kan in de winter meer impact hebben dan je denkt. We tracken allemaal onze sociale gezondheid en doen aan power walking, maar met een simpele switch in etenstijd doe jij ook al wonderen voor je welzijn.
Waarom eerder eten in de winter slimmer is
Hoewel er geen harde studie bestaat die zegt: ‘in de winter moet je vroeger eten’, wijzen verschillende artsen op overtuigend indirect bewijs. Gastro-enteroloog Ashkan Farhadi legt uit dat dit alles te maken heeft met je circadiane ritme: je interne klok die bepaalt wanneer je wakker wordt, slaperig wordt én hoe je spijsvertering functioneert.
Volgens slaapexpert en neuroloog Christopher Winter begint je lichaam door het vroege winterdonker eerder melatonine aan te maken, het hormoon dat je slaperig maakt. Ga je dus automatisch vroeger naar bed, maar blijf je laat eten? Dan raakt je interne klok in de war. Je lichaam krijgt dan namelijk een ‘late dinner-cue’, terwijl jij al ligt te gapen. Dat kan leiden tot slechtere slaap en zelfs een risico op insomnia.
Ook je darmen voelen dat verschil: melatonine vertelt je spijsvertering dat het tijd is om af te schakelen. Eet je dan te laat, waarschuwt Farhadi, dan vergroot je de kans op reflux, een opgeblazen gevoel en algemene ongemakken.
Wat is dan wél de beste tijd om te eten?
Onderzoek geeft een duidelijke richting: eten tussen 17.00 en 19.00 uur ondersteunt een stabieler hongergevoel en metabolisme. Een studie in Cell Metabolism toont dat mensen die om 21.00 uur eten hogere hongerniveaus hebben dan degenen die om 17.00 uur aten. Een studie in Nutrients laat zien dat dineren rond 18.00 uur zorgt voor stabielere bloedsuikers én minder risico op hart- en vaatziekten.
Shabnam Sarker adviseert daarnaast om 3 tot 4 uur vóór bedtijd te stoppen met eten en je avondmaaltijd licht te houden. Voor de meeste mensen betekent dat: tussen 17.00 en 18.00 uur aan tafel, afhankelijk van hoe vroeg je naar bed gaat. En voel je je al weken uit balans door de tijdswisseling? Dan kan dit weleens een verrassend effectieve reset zijn.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F08%2FScreenshot-33.png)