Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Geld & Carrière 2 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

5x waarom het helemaal niet gek is om te starten als freelancer + handige tips

Freelancen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun vaste baan op te zeggen en als freelancer aan de slag te gaan. Dit kan een grote stap zijn, maar het is zeker geen gek idee. 

Werken waar en wanneer je maar wil. Zie jij het al voor je?

5x voordelen starten als freelancer 

Werken als freelancer heeft een aantal grote voordelen. Denk bijvoorbeeld aan deze vijf:

1. Flexibiliteit in je werkuren

Een van de grootste voordelen van freelancen is de flexibiliteit. Als freelancer ben je je eigen baas en bepaal je zelf je werktijden én de plek waar je werkt. Dit betekent dat je je werk kunt aanpassen aan je persoonlijke leven en niet andersom. Wil je meer tijd hebben om te reizen of wil je meer tijd doorbrengen met je freelance vriend(innen)? Als zelfstandige kun je dit in de meeste gevallen makkelijk regelen. 

2. Werken aan passieprojecten

Freelancen geeft je de mogelijkheid om te werken aan projecten waar je echt blij van wordt en passie voor hebt. Je hebt de vrijheid om opdrachten te doen die aansluiten bij jouw interesses en specialisme. Dit kan niet alleen het plezier in je werk verhogen, maar ook de kwaliteit van je werk verbeteren, omdat je gemotiveerder en meer betrokken bent bij wat je doet.

3. Eigen tarieven bepalen 

In tegenstelling tot een vaste baan, waar je vaak vastzit aan een salarisschaal, kun je als freelancer je eigen tarieven bepalen. Hierdoor kun je een hoger salaris creëren. Ook kun je gemakkelijk een hoger tarief vragen naarmate je meer ervaring hebt opgedaan. 

4. Ontwikkeling doormaken op veel vlakken

Freelancen dwingt je om veelzijdig te zijn en je op meerdere vlakken te ontwikkelen. Zo ben je met jouw eigen bedrijfje niet alleen verantwoordelijk voor je werk, maar ook voor de marketing, klantenservice, financiën en meer. Dit kan daarom een leuke en vooral leerzame ervaring zijn. 

5. Creatieve vrijheid

Als freelancer heb je zelf de volledige controle over hoe je je werk doet. Hierdoor heb je veel creatieve vrijheid. Je kunt kiezen voor nieuwe methodes en technieken, iets wat misschien niet kon toen je nog voor een werkgever werkte. 

Starten als freelancer: waar begin je? 

Nu je over een aantal voordelen van freelancen hebt gelezen, vraag je je misschien af waar je moet beginnen. De volgende stappen kunnen je hierbij op weg helpen. 

Plan maken

Begin met het maken van een plan. Schrijf hierin je doelen, doelgroep, tarieven en strategie op. Op deze manier heb je alles duidelijk. 

Portfolio maken

Het maken van een portfolio is ook belangrijk. Verzamel hierbij voorbeelden van je werk die je aan potentiële klanten kan laten zien. Maak hiervoor bijvoorbeeld een PDF-document of zelfs een website met je gemaakte werk. 

Netwerk opbouwen

Ook is het opbouwen van een netwerk erg belangrijk. Voeg mensen toe op LinkedIn en ga naar netwerkevenementen speciaal voor freelancers. Op die manier kun je nieuwe klanten vinden. 

Maak reclame voor jezelf

Promoot jezelf en je werk via een website, Facebook, Instagram en via LinkedIn. Op deze manier weet iedereen in je omgeving dat je voor jezelf bent begonnen. 

Financiën regelen

Wanneer je als freelancer gaat starten dan is het goed om een buffer te hebben. Misschien heb je in het begin nog niet zoveel opdrachten als je zou willen. Met wat geld op je spaarrekening hoef je je hierover in ieder geval geen zorgen te maken. Ook is het belangrijk om als startende freelancer direct je financiën goed te regelen. Open een zakelijke bankrekening en mocht je niet goed zijn in cijfers: vraag hulp.

Verveel jij je te vaak op je werk? Dan wil je oppassen voor de gevreesde ‘bore-out’

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.