Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lifestyle 7 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Lig je in bed vaak wakker door stress? Misschien helpt déze truc

Lig jij vaak woelend in bed, wakker door stress? Super vervelend! Genoeg slapen is belangrijk, dat weten we allemaal. Dus als je veel stress hebt, hoe zorg je er dan voor dat je tóch in slaap valt? We hebben misschien wel de oplossing.

En nee, je hoeft er niet voor te mediteren.

Effect van stress op slaap

Als je veel last hebt van stress, dan is het niet zo gek dat je niet lekker in slaap valt. Vaak gaat stress samen met een hoge hartslag en veel adrenaline in het lichaam. Deze twee factoren kan jouw lichaam niet gebruiken als je lekker wilt slapen – dan heb je juist een lage hartslag nodig.

Het resultaat: jij ligt met je ogen open in bed te malen, en de kans dat je in slaap valt voel je steeds kleiner worden. Je raakt namelijk ook nog eens gefrustreerd omdat je niet in slaap kunt vallen, wat weer zorgt voor een hogere hartslag. Annoying!

In slaap vallen als je stress hebt

Maar hoe los je dit op? Hoe zorg je ervoor dat je tóch in slaap valt? Uit een onderzoek uit 2018 is gebleken dat het maken van een simpel to do-lijstje al kan helpen om beter in slaap te vallen. Waarom het helpt? Je maakt met het maken van een to do-lijstje simpelweg je gedachten leeg.

Denk jij in bed nog aan alle dingen die je de volgende dag moet doen? Of schrik je vaak wakker, omdat je je bedenkt dat je vandaag iets vergeten bent om te doen? Dan kan het maken van zo’n lijstje voor jou wel eens de oplossing zijn om beter in slaap te vallen. Je schrijft deze gedachtes uit je hoofd, en hoeft er niet meer aan te denken.

Slaapkamer basics

Daarnaast zijn er een aantal basics waaraan jouw slaapkamer zou moeten voldoen: zorg voor een koele slaapkamer. Ongeveer 18 graden is de beste slaapkamertemperatuur. Zorg er daarnaast voor dat jouw slaapkamer donker is, dus kies voor goede gordijnen. En leg je telefoon weg, het liefst een uur voor je gaat slapen. Zo bereid je jouw lichaam voor op de nachtrust die komen gaat.

Heb je vaker last van stress? Volgens TikTok helpt déze tip meteen. En merk je vaak dat je stress hebt na een drukke werkdag? Misschien sluit je jouw werkdag niet goed af. Voorkom deze drie fouten aan het einde van je werkdag die stress veroorzaken.

5 mythes over stress die je niet meer moet geloven

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.