Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Food 9 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Whisky voor dummies: zo hoor je het te drinken

Whisky is een drankje dat vaak wordt geassocieerd met oude mannen met dikke sigaren in rokerige kamers. Maar wist je dat whisky bezig is aan een opmerkelijke comeback? Zo word ook jij fan van dit chique, eeuwenoude drankje.

Heus niet alleen voor bejaarde stamgasten in bruine kroegen.

Hoe “heurt” het nou eigenlijk?

Hoewel whisky lang het imago had van een drankje voor fijnproevers met een voorliefde voor traditie, heeft het zichzelf opnieuw uitgevonden. Sterker nog, het is aan het uitgroeien tot het populairste drankje van het moment. Wel zijn er voordat je meteen een fles open wilt trekken een aantal dingen die je moet weten. In dit artikel nemen we je mee, zodat je jouw whisky kunt drinken “zoals het echt heurt”.

Moet je whisky met ijs drinken?

Ijs of geen ijs…? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is geen resoluut antwoord op deze controversiële whisky-vraag. Het ijs-whisky-debat is eeuwenoud en verdeelt zich vaak in twee kampen. Sommige puristen beweren dat ijs de smaak bederft, terwijl anderen het zien als een verfrissende toevoeging. De waarheid ligt, zoals met de meeste discussies, ergens in het midden. Ijs kan whisky onmiddellijk verfrissend maken, maar het verdunt ook de smaak. Hierbij draait dus alles om balans.

Experimenteer met verschillende hoeveelheden en vormen ijs en varieer met de hoeveelheid whisky die je gebruikt. Hoe meer ijs je toevoegt, of hoe groter het ijsblokje, hoe langzamer het smelt. Houd ook rekening met het feit dat ijs een grotere invloed heeft op een enkele whisky dan op een dubbele. Ook kun je natuurlijk gaan voor stenen ijsblokjes gaan, zoals deze elegante marmeren van Stoned.

Marmeren ijsblokjes, €19 van Stoned.

Puur of met water?

Maar als je nou écht de essentie van whisky wilt ervaren? Dan is gaan een pure smaakbeleving is het beste advies: drink je whisky puur. Neem een tumbler, een laag glas met een zware bodem, en schenk je favoriete whisky in. Johnnie Walker Blue Label, bijvoorbeeld, komt het best tot zijn recht zonder toevoegingen. Als je toch een druppeltje water wilt toevoegen, doe dit dan met beleid. Het kan helpen om aroma’s vrij te maken wanneer de vloeistoffen zich vermengen, maar overdrijf niet. Te veel water kan de écht de subtiele smaken overweldigen.

Hoe te genieten van de smaak?

Bij het proeven van whisky draait het om meer dan alleen drinken. Het gaat, zoals de echte connaisseurs zouden zeggen, om de ‘joie de vivre’. Neem dus de tijd om van elke slok te genieten. Laat bijvoorbeeld de aroma’s je zintuigen prikkelen voordat je de eerste nip neemt. Laat daarna de vloeistof zachtjes over je tong rollen en ontdek de verschillende smaken. Sommige zullen uniek zijn, terwijl andere misschien juist subtiel zijn en precies, dat is wat whisky nu juist zo fascinerend maakt. Cheers!

Kim Kardashian is voor het eerst in 42 jaar begonnen met het drinken van alcohol en dit is haar favo drankje

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.