Emma Toussain
Emma Toussain Nieuws 12 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Wie is Leslie van Houten, de Charles Manson-aanhanger die nu vrijkomt?

We duiken heel even de geschiedenisboeken in, want we gaan het hebben over Charles Manson én de moorden die door zijn sekteleden gepleegd zijn. Niet heel gezellig, maar wel interessant. Misschien ben je wel bekend met Manson, een berucht crimineel en dus sekteleider. Hij is het brein achter de moord op onder andere actrice Sharon Tate in Los Angeles. Als sekteleider had hij natuurlijk ook volgelingen die in zijn ‘Manson Family’ zaten. Eén van hen was Leslie van Houten en zij komt na 53 (!) jaar vrij.

Wie is zij eigenlijk? En wat had zij te maken met deze moorden?

Wie is Leslie van Houten, de Charles Manson-aanhanger die nu vrijkomt?

Charles Manson in een Amerikaan die een beweging begon – hij verzamelde hippies om hem heen en creeërde een commune. Hierin zaten veel jongeren, voornamelijk uit gebroken gezinnen die een nieuwe familie zochten. En dan voornamelijk jonge vrouwen, die leefden onder het flower power-motto van vrijheid, orgies en lsd. Maar het was niet lang vredig, want al snel wilde Manson dat zijn ‘familieleden’ rooftochten gingen houden en dat iedereen zijn of haar bezittingen aan hem af zou staan. Na verloop van tijd draaide hij helemaal door en werd hij moordlustig.

In de nacht van 8 op 9 augustus 1969 drongen vier sekteleden het huis van actrice Sharon Tate binnen. Tate was één van de meest populaire actrices van dat moment én ook nog eens hoogzwanger. Ze werd samen met drie van haar vrienden, die op dat moment toevallig en zeer ongelukkig aanwezig waren, koelbloedig vermoord. Hier zou Leslie van Houten niet bij betrokken zijn geweest.

Sharon Tate
Sharon Tate (1943 – 1969), tweede vrouw van regisseur Roman Polanski, Photo by Keystone/Getty Images)

In de film Once Upon A Time.. In Hollywood worden deze gruwelijke misdaden ook geportretteerd, waar Margot Robbie de rol van Sharon Tate speelt.

Een dag later werden de Leno La Bianca en zijn vrouw Rosemary in hun huis met mes- en vorksteken vermoord door zes sekteleden, onder wie dus Leslie Van Houten en hier werd ze dus (natuurlijk) voor veroordeeld.

Leslie van Houten

Ze klinkt behoorlijk Nederlands, maar is hartstikke Amerikaans. Leslie werd in 1949 geboren in Californië, ze is momenteel 73 jaar oud. Toen ze 15 was begon ze te experimenteren met onder andere lsd. Toen ze 17 was werd ze zwanger en heeft haar moeder haar gedwongen om een abortus te doen. Ze voelde zich toen zo vervreemd van haar familie dat ze haar veiligheid en geluk ergens anders zocht.. in de commune van Manson. Ze heeft 53 jaar in de cel gezeten, omdat zij dus onderdeel van die moorden was. Volgens Van Houten moest iedereen zijn of haar handen vuil maken van sekteleider Manson. Leslie kreeg in 1971 de doodstraf toegewezen, maar dat werd weer omgedraaid omdat de doodstraf werd afgeschaft in de staat waarin zij gevangen zat, Californië dus. Een onderzoekscommissie heeft nu geconcludeerd dat Van Houten ‘geen gevaar voor de openbare veiligheid’ vormt. Na drie jaar wordt deze voorwaardelijke vrijlating omgezet in iets definitiefs. Leslie zelf heeft spijt van haar daden toen ze 20 was.

Is het akelige Loch Henry uit Black Mirror seizoen 6 een echte vakantieplaats?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.