Julia Schaap
Julia Schaap Body & Mind 29 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Laat de winterdip achter je: dit zijn de voordelen van een daglichtlamp

Januari staat voor de deur, een maand die voor velen iets te lang duurt. De korte dagen en het grauwe weer hebben soms een negatieve invloed op je mentale gezondheid, waardoor er een winterdepressie ontstaat. Mocht je bang zijn voor een winterdip, is een daglichtlamp de oplossing voor een gevreesde depressie.

Dit zijn de voordelen van lichttherapie in de wintermaanden.

Wat is een daglichtlamp?

Een daglichtlamp is een hulpmiddel om een winterdepressie, oftewel een seizoensgebonden affectieve stoornis, te verminderen. Door je dagelijks bloot te stellen aan kunstmatig daglicht, worden je winterdepressie-symptomen verzacht. Doordat natuurlijk licht wordt nagebootst, heeft deze lamp ook voordelen voor andere aandoeningen zoals slaapstoornissen en depressies.

Positieve invloed op je stemming

De daglichtlamp heeft een voordelige invloed op serotonine en melatonine. Deze stoffen zorgen voor een goede balans tussen je slaap- en waakcyclus. Door een tekort aan deze stoffen heb je een grotere kans op depressie. Door lichttherapie geeft je lichaam geen melatonine af, waardoor je humeur en energie worden verbetert.

Energieker gevoel

Een daglichtlamp geeft je lichaam een signaal dat het dag is. Hierdoor maakt je lichaam stoffen aan waardoor je je meer uitgerust voelt. Omdat het pas laat licht wordt in de winter, kan lichttherapie je al vroeg in de ochtend een energieker gevoel geven.

Beter slaapritme

Vooral voor de mensen met jetlags, nachtdiensten of slaap- en waakstoornissen heeft lichttherapie positieve effecten. Je ritme kan nogal verstoort worden en door een daglicht lamp kan je je slaapritme reguleren. Zo kan je je slaap aanpassen en voel je je een stuk meer uitgerust.

Natuurlijk hulpmiddel

Een van de grootste voordelen is dat een daglichtlamp een natuurlijk hulpmiddel is om je winterdepressie te tackelen. Door er 20 tot 30 minuten voor te zitten, heeft een daglicht lamp al een positief effect op verschillende aandoeningen. Een fijn alternatief is een daglicht bril, hierdoor ben je een stuk flexibeler.

daglicht lamp
Bol.com

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.