Tessa Ham
Tessa Ham Werk & Carrière 11 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Zoveel views op YouTube heb je nodig om ervan te kunnen leven

Ambieer je stiekem (of niet zo stiekem) een carrière op YouTube? Of ben je gewoon heel nieuwsgierig wat die YouTubers eigenlijk verdienen aan advertentie-inkomsten? Dit is hoeveel je verdient aan 1.000 views op YouTube én hoeveel views je nodig hebt op je video’s om ervan te kunnen leven.

Hoe realistisch is een carrière op YouTube? We duiken in de cijfers.

Zoveel verdien je aan 1.000 views op YouTube

Het platform Influencer Marketing Hub rekende uit hoeveel 1.000 kijkers je gemiddeld opleveren als je een YouTube-channel hebt. Goed om te weten is dat Google 68 procent van wat de reclames opleveren, uitbetaalt aan de YouTuber. Dus als een adverteerder 100 euro betaalt om zijn reclame voor of tijdens jouw video te laten zien, zie je daar zelf 68 euro van terug.

Hoeveel een adverteerder precies betaalt, hangt af van een aantal factoren, waaronder de niche waarin je video’s maakt. Normaal gesproken betalen ze tussen de 10 en 30 cent, dus Influencer Marketing Hub gaat uit van een gemiddelde van 18 cent.

In de berekening is het ook belangrijk om mee te nemen dat niet iedereen de advertentie afkijkt. En je raadt het misschien al: je krijgt niet betaald als een kijker met een AdBlocker kijkt of de advertentie skipt. Pas als een kijker de reclame 30 seconden heeft bekeken, krijg je hiervoor betaald.

Misschien vraag je je af wie ervoor kiest om de reclames uit te zitten op YouTube, maar toch doet nog 15 procent van de mensen dit, blijkt uit een analyse. Volgens Influencer Marketing Hub houdt dat in dat van elke 1.000 views 150 mensen zo gek zijn om de reclame te bekijken. Wanneer je uitgaat van het gemiddelde van 18 cent per view, zal Google 27 dollar vragen aan de adverteerder voor die 150 kijkers.

We zijn er nog niet, want Google/YouTube houdt 32 procent daarvan zelf (dat is 9 dollar). Wat verdien je als YouTuber met die 1.000 views? 18 dollar.

Hoeveel views heb je nodig om ervan te kunnen leven?

Dan nu de grote vraag: hoeveel views heb je nodig om te kunnen leven van YouTube? Dat ligt er natuurlijk aan hoeveel je aan vaste lasten betaalt. Maar als we uitgaan van een salaris van 2.500 (net als Jan Modaal) heb je zo’n 139.000 views nodig om daar te komen. (Let op: je hebt dan nog wel dollars die je moet omrekenen naar euro’s.)

Maak je elke week twee video’s en publiceer je er dus acht per maand? Dan heb je op elke video ruim 17.000 views nodig. Eigenlijk zelfs nog meer, want we hebben de belasting die je moet betalen nog niet meegerekend. Maar dan heb je wat om naar te streven.

Als je slim bent, zijn advertentie-inkomsten natuurlijk niet de enige manier waarop je met YouTube geld kunt verdienen. Zo kun je content laten sponsoren, aan affiliate marketing doen, eigen merchandise verkopen en donaties vragen aan je publiek. Leer van de best verdienende YouTubers; allemaal laten ze hun inkomsten niet alleen afhangen van advertenties.

Bij deze andere inkomstenstromen geldt natuurlijk wel: hoe meer kijkers je hebt, des te meer je er waarschijnlijk mee verdient. Maar als je gewoon kwalitatieve content maakt, moet dat helemaal goed komen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.