Inga Stoit
Inga Stoit Lichaam 15 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Zelf je borsten controleren? Deze video laat zien hoe je dat doet op de juiste manier

Oktober is de maand die in het teken van borstkanker staan, maar onze borstgezondheid verdient natuurlijk ten allen tijde onze aandacht. Vanaf het moment dat we in de puberteit raken is het belangrijk regelmatig onze boobies te checken. Maar hoe hoor je dat nou te doen? Deze video legt het haarfijn uit.

Het zelfonderzoeken van je borsten is gelukkig niet lastig. Verpleegster Carla Garcia-Molina van het Moffitt Cancer Center laat ons in onderstaande video zien hoe het moet. Het zelfonderzoeken van je borsten doe je het liefste één keer per maand. Op deze manier weet je het beste hoe je lichaam voelt of eruit ziet. Want als je bekend bent met je eigen lichaam, zullen kleine veranderingen je veel eerder opvallen dan wanneer dit niet het geval is. Trek altijd gelijk aan de bel wanneer er iets niet goed voelt of pluis lijkt te zien. Better safe than sorry.

 

Zo doe je zelf borstzelfonderzoek

Stap één is beginnen met aandachtig kijken naar je borsten. Til je armen boven je hoofd, plaats vervolgens de handen op de heupen en draai van links naar rechts. Houd je handen op de heupen en leun naar voren. Ga vervolgens rechtop staan. Het is belangrijk om te kijken of er sprake is van tepel terugtrekking, uitstulpingen of kuiltjes in de borst. Is dit het geval, dan kan dit iets zijn waar je naar wil laten kijken.

Borsten vervolgens onderzoeken

Je hebt nu goed gezocht naar onvolkomenheden en daarmee is de tijd aangebroken om te gaan voelen. Je gebruikt je vingers bij het maken van cirkelvormige bewegingen over de lymfeklieren langs de nek, de bovenborst, de achterkant van de arm en het okselgebied. Vervolgens ga je aan je borsten voelen. Je drukt hier licht tot stevig op zodat je goed kunt voelen tot in het diepere borstweefsel. Beweeg in alle gewenste richtingen. Het gaat er om dat je je borsten volledig gecheckt hebt, de richting waar je mee begint maakt niet uit – zolang je de hele borst maar checkt.

Voel je iets geks? Markeer dan deze plek met een stift en bel naar de huisarts. Mogelijk is er niks ergs aan de hand, maar again: better safe than sorry. Wat je ook kunt doen (indien dit het geval is), is jezelf eerst nog even liggend onderzoeken. Je gaat liggen en plaatst je rechterhand achter je hoofd. Je elleboog is hierbij boven het hoofd. Opnieuw gebruik je je vingers om met cirkelvormige bewegingen je lymfeklieren langs de achterkant van de arm, het okselgebied en over de hele borst te checken. Dit herhaal je vervolgens aan de andere kant.

7 feitjes over je borsten die je waarschijnlijk nog niet kent (maar wél zou moeten kennen)

Zoals je begrijpt is deze zelfcontrole zo gepiept, het kost je nauwelijks tijd en het is wel zo fijn om zo bewust te zijn van je eigen lichaam en gezondheid.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.