Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Fashion 22 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je gebruik van kleurenpsychologie in je kleding

Dat kleuren onze gemoedstoestand beïnvloeden is een algemeen gegeven waar onder andere in interieur-design al veel rekening mee gehouden wordt. Niet heel gek dus dat de kleuren van onze kleding ook een grote rol kunnen spelen in hoe we ons gedurende de dag voelen.

Alle kleuren van de regenboog…

De psychologie van kleur

Kleur, psychologie en communicatie zijn nauwlettend met elkaar verbonden. Met elke kleur (en elke kleurencombinatie) hebben mensen een ander soort associatie en elke kleur kan dus ook een andere emotie oproepen. De combinatie van geel en blauw (Ikea, Lidl, Zeeman) wordt bijvoorbeeld geassocieerd met goedkoop, een roodgekleurde omgeving kan zorgen voor agressie en het gebruik van bepaalde kleuren ons koopgedrag onbewust beïnvloeden. Kleuren vertellen dus een verhaal op zichzelf.

Frequenties absorberen

Om erachter te komen hoe de kleurenpsychologie in elkaar zit is het belangrijk om te begrijpen wat kleur nou eigenlijk echt is. Kleur is frequentie, ook wel trilling of golflengte. Als we een kleur observeren worden in het object dat we bekijken bepaalde frequenties geabsorbeerd. Zo neemt het oppervlak van een rode aardbei de meeste korte golflengtes (blauwe, groene, gele, violette en oranje) in zich op, waardoor de meest lange golflengtes (rood) naar ons terug weerkaatst worden. We zien dus juist de kleuren die het object niet in zich opneemt.

Doe je er je voordeel mee

De kleurenwetenschap kunnen we heel gemakkelijk in ons voordeel gebruiken. Hiervoor is het goed om te weten wat de verschillende frequenties met je doen. De kleuren met een korte frequentie activeren ons sympathische zenuwstelsel. Dit houdt in dat kleuren zoals geel, oranje en rood ervoor kunnen zorgen dat we ons sociaal, opgewonden, extravert en gepassioneerd voelen. Andersom zorgen de kleuren met een korte golflengte ervoor dat het parasympathische gedeelte van ons zenuwstelsel geactiveerd wordt. Deze kleuren – waaronder blauw en paars – zorgen dus juist voor een meer rustig, evenwichtig en stabiel gevoel. Wil jij nou vandaag een bepaald gevoel bereiken, waarborgen of bemachtigen. Zorg dan dat je je kleedt in de kleuren die hiervoor kunnen zorgen. Zijn wij even blij dat felle kleuren helemaal hot zijn komend seizoen!

Rood

Fysieke energie, vitaliteit, weerstand, orientation, spontaniteit, stabiliteit, passie

Violet

Intuïtie, verbeeldingskracht, meditatie, artistieke kwaliteiten

Blauw

Kalmte, liefde, eerlijkheid, aardigheid, inner peace, toewijding

Groen

Balans, harmonie, liefde, communicatie, socialiteit, acceptatie, natuur

Geel

Blijheid, humor, zonneschijn, kracht, intelligentie, logic, creativiteit

Oranje

Creativiteit, productiviteit, lol, optimisme, enthousiasme, uitdrukkingskracht, emotie

Doe er je voordeel mee!

Recap: dit waren de beste shows (en mooiste momenten!) van Paris Fashion Week SS23

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.