Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 23 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

5 tekenen dat je allergisch bent voor de kou (no joke)

Veel mensen vinden de winter maar niks en overwinteren het liefst in een zonnig oord. Toch zijn er ook mensen die écht slecht gaan op de winter, want je kan allergisch zijn voor de kou. Dit zijn signalen om in te gaten te houden.

Allergisch voor kou

Grap je soms ook dat je allergisch bent voor de kou? Dat is oprecht mogelijk. Sommige mensen ervaren namelijk intense fysieke pijn als reactie op lage temperatuurtjes. Dat betekent dat ze last hebben van uitslag, zwelling, vermoeidheid, angst, hoofdpijn en moeite met ademen.

Maar heeft deze allergie ook een naam? Jep. Mensen die allergisch zijn voor kou lijden aan ‘cold urticaria’ of ‘cold-induced urticaria’. Dat is de medische manier van zeggen dat de seconde dat je lichaam in contact komt met kou, het enorm negatief reageert.

1. Je handen zwellen op

Opgezwollen handen is een signaal dat je allergisch bent voor de kou. Dit kan ook andere redenen hebben, dus niet meteen in paniek roepen dat je allergisch bent voor de kou, want dat hoeft niet per se zo te zijn. Maar als je handen heel vaak opzwellen nadat je in contact bent gekomen met koude temperaturen, is het mogelijk dat je een allergie hebt.

Sommige mensen met deze kou-allergie krijgen zelfs opgezwollen handen van het aanraken van een koud glas. In sommige gevallen is dit zó erg dat de keel ook opzwelt en dat is natuurlijk foute boel.

2. Je huid wordt en blijft rood

En nee, dan hebben we het niet over de blosjes die je krijgt na een wandeling in de sneeuw of de wind. Als je niet allergisch bent, dan krijgt je huid natuurlijk na een kopje warme chocolademelk en een dekentje weer de normale kleur terug.

Mensen die allergisch zijn voor de kou merken dat bepaalde delen van hun lichaam diep rood kleuren voor een langere periode. In sommige gevallen kan deze rode kleur 24 uur aanhouden.

3. Je hebt last van netelroos

Cold urticaria is eigenlijk op veel vlakken hetzelfde als elke andere allergie. Zo is een signaal van de kou-allergie dat je last krijg van netelroos, jeukende huiduitslag met roze licht gezwollen vlekken. Doktoren zouden testen of je last van cold urticaria hebt door een ijsklontje tegen je huid te houden en te kijken of je last krijgt van roodheid, zwelling en netelroos.

4. Je bent duizelig

Volgens Mayo Clinic kunnen mensen last hebben van duizeligheid wanneer je plotseling in de kou staat (zoals wanneer je je huis verlaat). Als je licht in je hoofd wordt wanneer je bijvoorbeeld in een koud zwembad springt, zou het zo kunnen zijn dat je allergisch bent voor de kou en duizeligheid kan natuurlijk gevaarlijk zijn.

5. Het zit in je familie

Ondanks dat artsen moeite hebben met het vinden van een oorzaak van cold urticaria, is het in veel gevallen een gevolg van een virus of andere ziekte. Recente onderzoeken laten zien dat het ook vaak in de familie zit. Da’s mooi balen.

Het laboratorium van allergische ziektes in het ‘National Institute of Allergy and Infectious Diseases’ heeft laten weten dat cold urticaria vaak genetisch doorgegeven wordt. Gelukkig is het wel vaak zo dat mensen die deze allergie hebben er goed mee kunnen leven.

Er zijn medicijnen tegen de allergie en je heel goed inpakken voordat je naar buiten gaat, helpt ook veel. Je bent niet doomed, maar als je deze tekenen herkent, is een bezoekje aan de huisarts niet verkeerd.

Bustle

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.