Redactie
Redactie Bizarre Bekentenis 12 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Mikkie (21): ‘Ik maak er een sport van om zo min mogelijk dingen af te rekenen bij de zelfscan’

In de rubriek Bizarre Bekentenis doet iedere week een lezeres van NSMBL een confession. We proberen het leven ook maar uit te vogelen en dit gaat niet zonder slag of stoot. Jongvolwassen zijn? Dat is soms knap lastig. We zijn tenslotte allemaal mensen en elk persoon maakt weer andere gekke en bijzondere dingen mee. Verliefd op de verkeerde persoon? Gênant moment tijdens een date? In Bizarre Bekentenis lees je verhalen die soms herkenbaar zijn, of juist helemaal niet.

Deze week doet Mikkie*, van 21 jaar, haar verhaal.

‘Ik maak er een sport van om zo min mogelijk dingen af te rekenen bij de zelfscan’

Mikkie vergat ooit enkele producten te scannen, maar maakt er inmiddels een uitdaging van om zo min mogelijk af te rekenen bij de zelfscan. Soms betaalt ze minder dan de helft van haar boodschappen.

Hee Mikkie, kan je iets meer vertellen over deze gewoonte?

”Zeker, het is natuurlijk niet zo dat ik ineens heb besloten om niets meer te scannen. Toen ik op mijn achttiende verhuisde naar Amsterdam, moest ik van een klein maandbedrag rondkomen. Als ik dan een pasta maakte in de avond, dan vertikte ik het om de pijnboompitten á €6 af te rekenen. Het viel me meteen op dat er in Amsterdam veel lakser gecontroleerd wordt dan in het dorp waar ik vandaan kom.

Lang is het zo geweest dat ik één product ‘vergat’ te scannen. Toen ik merkte dat het oprecht niet uitmaakt en dat je zelf de producten mag aangeven voor de check, begon ik steeds minder producten te scannen. Hoe zielig het ook klinkt, ik krijg er wel een kick van. Als ik zie hoeveel boodschappen ik in mijn tas heb en welk bedrag ik heb betaald, ben ik gewoon trots.”

Wat is nu de ratio ongeveer?

”Ik probeer nu minder dan de helft van mijn boodschappen af te rekenen. Daarmee houd ik wel rekening dat het een beetje geloofwaardig blijft. Je kan niet enkel de goedkope producten scannen en met een volle tas de winkel uitlopen, na €6,50 betaald te hebben. Ik ga voor een ‘korting’ van vijftig procent. Ik heb zo mijn manieren om op een onwijs onopvallende manier dingen niet te scannen, maar die houd ik even voor mezelf.”

Ben je van plan hiermee te stoppen?

“Uiteindelijk wel, maar nu komen de besparingen me nog erg goed uit. Mijn inkomen is in de afgelopen jaren natuurlijk wel gestegen, maar met de hoge prijzen van nu is het nog steeds geen vetpot.”

Voel jij je schuldig?

”Niet echt. De supermarktketens verdienen zoveel geld, die gaan echt niet failliet van een paar euro minder.”

Note: het niet scannen van artikelen, zoals hierboven beschreven, is diefstal. Wij gaan het gesprek aan met iedereen, maar behouden daarbij onze eigen waarden. Wij claimen daarom ook niet dat we dit gedrag goedkeuren.

*Mikkie haar naam is gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.