Demi de Ruiter
Demi de Ruiter Career 23 jun 2022
Leestijd: 5 minuten

Op zoek naar een stageplek? Zó vind jij de stage van je dromen

Moet jij na de zomervakantie stage gaan lopen? Grote kans dat jij op dit moment druk bezig bent met het vinden van de perfecte stageplek. Wil het nog niet helemaal lukken en kan je wel wat hulp gebruiken? Wij hebben tips voor je verzameld om het vinden van een leuke stageplek makkelijker voor je te maken.

De perfecte stageplek

Een stage is bij veel opleidingen een verplicht onderdeel van de studie. Dat is niet zo gek: van een stage leer je namelijk ontzettend veel én het kan een goed opstapje naar jouw droomcarrière zijn. Daarnaast kan stage lopen je ook helpen met bepalen wat je juist niet zou willen doen later. Of het werk dat je op je stage zal gaan uitvoeren dus uiteindelijk bevalt of niet, een stage is sowieso nuttig. Oh enne, het staat altijd goed op je CV.

Omdat stage lopen belangrijk en nuttig is, kan de druk hoog liggen. Het vinden van een stageplek wordt door veel mensen beschouwd als een stressvol proces. Om jou een handje te helpen in dit proces hebben we wat handige tips voor je op een rij gezet voor het vinden van een stage.

Komen ze.

1. Weet waar je naar op zoek bent

Zie je door de bomen het bos niet meer? Bij je zoektocht naar een stageplek is het handig om goed voor jezelf te bepalen waar je precies naar op zoek bent. Schrijf voor jezelf de volgende dingen op: in welke branche(s) je zou willen werken, je kwaliteiten en wat je precies zou willen leren van je stage. Door dit in je achterhoofd te houden kan je beter bepalen welke vacatures bij je passen en raak je minder snel overwhelmed door alle mogelijkheden die er zijn.

Let wel op: je moet zeker niet té gericht gaan zoeken. Denk dus niet: ik wil déze functie, bij een bedrijf in déze categorie, in déze stad. Dit is omdat je jezelf dan waarschijnlijk beperkt tot een te kleine groep aan vacatures waardoor de kans dat je daadwerkelijk een stageplek vindt aanzienlijk kleiner wordt. Wees dus niet te kritisch en stel jezelf ook open voor andere dingen. Misschien word je wel positief verrast.

2. Via jouw opleiding

Soms is de perfecte stage dichterbij dan je denkt. Jouw opleiding kan erg handig zijn om een stage te vinden die bij jou past. Vaak is het zo dat bedrijven zelf universiteiten en hogescholen benaderen om stages aan te bieden. Informeer hierover bij jouw opleiding. Sommige opleidingen hebben een Facebook of LinkedIn groep waarin zij speciaal voor leden van de groep vacatures plaatsen. Zorg dat je in zo’n groep terechtkomt om als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe vacatures.

Een andere handige manier om een stageplek te vinden via jouw opleiding is door contact op te nemen met ouderejaars studenten of ex-studenten van de opleiding. Zij hebben als het goed is hun stage al afgerond en kunnen jou vast meer vertellen over hun ervaringen. Wie weet zit hier wel iets voor jou tussen en als je gelukt hebt kunnen zij je helpen in contact te komen met het bedrijf.

De ultieme lijst: 75 vragen die je kunt verwachten bij een sollicitatiegesprek

3. Connecties, connecties, connecties

Wees niet bang om hulp te vragen bij je zoektocht naar een stage! Net zoals je andere (oud-)studenten van je opleiding om hulp kan vragen, zou je ook mensen uit je nabije omgeving op de hoogste kunnen stellen van het feit dat je op zoek bent naar een stageplek. Op deze manier heb je niet alleen jezelf, maar ook andere mensen die hun ogen en oren openhouden voor jou.

Daarnaast moet je niet bang zijn om hulp te vragen aan iemand die in de branche werkt waar jij een stageplek in zoekt. Deze mensen vinden het waarschijnlijk juist leuk dat je geïnteresseerd bent in het werk dat ze doen en zullen met liefde kijken of ze je misschien kunnen helpen. Je staat er in ieder geval niet alleen voor.

4. Zoek verder dan je woonplaats

Ja, het is fijn als je iedere ochtend op de fiets of zelfs lopend naar je stage toe kan, maar niet altijd realistisch. Als je tijdens het zoeken naar een stageplek je zelf beperkt tot bedrijven in of rondom je woonplaats kan dit de zoektocht een stuk lastiger maken.

Kijk ook eens naar vacatures van bedrijven in de rest van Nederland. Het zal niet voor iedereen een optie zijn, maar wie weet kun je een aantal maanden een kamer ergens huren als jouw droomplek zich aan de andere kant van het land bevindt. Het klinkt misschien niet ideaal, maar iedere dag een stukkie op en neer met de trein is ook niet het einde van de wereld. Soms moet je voor de perfecte stageplek iets over hebben. Het zal het waard zijn.

Zo beantwoord je de vraag die áltijd wordt gesteld in een sollicitatiegesprek

5. De perfecte brief

Heb jij eindelijk je droomplek gevonden? Dan is het belangrijk dat je de stageplek ook daadwerkelijk krijgt toegewezen. Hier kan je over het algemeen natuurlijk niet zo veel aan doen, maar het schrijven van een écht goede sollicitatiebrief vergroot je kansen aanzienlijk. Neem hier dan ook goed de tijd voor en denk er niet te makkelijk over. Vooral als de concurrentie groot is, zal jouw motivatie voor de plek écht wel eens het verschil kunnen maken tussen een ja of een nee. Hier vind je tips voor het schrijven van de perfecte motivatie.

Succes!

Stage lopen bij NSMBL?

Mocht jij nou graag stage willen lopen bij het allerleukste digitale tijdschrift van Nederland, zoek niet verder! Wij hebben nog een vacature openstaan voor redactiestagiaire en social media stagiaire vanaf september 2022. We can’t wait to meet you.

Deze 8 dingen moet je weten voordat je begint aan een stage

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.