Redactie
Redactie Mentale Gezondheid 1 jan 2023
Leestijd: 5 minuten

10 goede gewoontes om in het nieuwe jaar meteen mee te beginnen

Het is verleidelijk om bij alles wat je anders wil te denken ‘morgen ga ik echt beginnen.’ Daarom zijn goede voornemens eigenlijk helemaal niet handig. Het is wéér een manier om iets uit te stellen. Je kunt beter meteen beginnen met het integreren van goede gewoontes. Maar omdat we weten hoe het menselijk brein werkt, is het uiteraard ook oké om in 2023 er écht mee te beginnen. That’s up to you.

Om je doelen ook daadwerkelijk te halen is het goed om klein te beginnen. Bedenk dus niet dat je drie keer per week naar de sportschool wil gaan vanaf 2023. Heel eerlijk: kleine kans dat dat je lukt. Als je kleine doelen stelt kun je langzaam opbouwen (naar die drie keer per week), en rond je 2023 vast een stuk succesvoller af.

1. Lees meer

Sommige mensen zetten doelen als ‘ik ga 52 boeken in het nieuwe jaar lezen.’ Als je van jezelf al niet zo’n lezer bent, is dat misschien niet zo slim. Probeer dus kleiner te beginnen, met bijvoorbeeld één boek per maand. Dat zijn er maar 12 over het hele jaar. Stuk realistischer en makkelijker vol te houden.

2. Neem vaker pauze

We hebben de neiging om de hele dag door te knallen. We racen ‘s ochtends naar ons werk, handelen mails in treinvaart af, tikken rapporten alsof ons leven er vanaf hangt en racen vervolgens weer naar huis. Probeer gedurende de dag vaker een momentje stil te staan. Stil te staan bij wat je allemaal precies aan het doen bent, stil te staan bij hoe de dag verloopt. Maar neem ook af en toe een pauze van sociale verplichtingen. Zeg een afspraak af als het even te veel wordt. Anders is het nieuwe jaar weer zo voorbij, zonder dat je er echt bewust van genoten hebt.

3. Kom op tijd

Voor sommigen is het flink lastig om op tijd ergens op te komen dagen. Maar er is niets irritanter voor een ander dan moeten wachten omdat jij altijd te laat bent. Probeer in het nieuwe jaar (of nu?) wat vaker op tijd te gaan, zodat je niet te laat bent.

4. Zorg voor minder stress

De manier waarop je dit doet is helemaal aan jou. Je kunt gaan sporten als uitlaatklep, maar misschien is een schildercursus meer jouw ding. Door als doel het resultaat te kiezen, in plaats van het middel, is de kans een stuk groter dat het je gaat lukken. Kies wat voor jou werkt en het beste bij jou past.

5. Contact je vrienden iets vaker

Ik moet toegeven, zelf ben ik hier ook slecht in. En dat is niet expres, en al helemaal niet bewust (ha, daar heb je ‘m weer, bewust handelen), maar ik kan weken en soms maanden voorbij laten gaan zonder een berichtje naar een vriendin te sturen. Dan ben je zo in de waan van de dag, en heb je het druk op werk, dat het er bij inschiet. Je bent dan goede vrienden, dus begrijpt van elkaar dat je een vol leven hebt, maar iets vaker je best doen om wat van je te laten horen kan geen kwaad.

6. Check wat vaker hoe het met jou gaat

Ga bij jezelf na hoe het nu écht met je gaat. Waar loop je tegenaan, wat zit je dwars, hoe voel je je? In plaats van het reageren op situaties waar je geen controle over hebt, kun je op deze manier een besef creëren van wat jij op dat moment nodig hebt. Waar wil je minder van, of meer van in je leven? Zo krijg je weer en beetje controle terug en voelt het minder alsof je geen grip op je eigen leven hebt. Jij bent immers de regisseur van je eigen leven, dus pak die rol, en luister eens goed naar jezelf en je eigen behoeftes.

7. Doe meer van waar jij gelukkig van wordt

We hebben de neiging om al onze energie in werk te stoppen. Na een lange dag op kantoor ben je gesloopt en plof je neer op de bank. Of je hebt een verzorgende rol op je genomen en bent de hele tijd dingen aan het doen om anderen te pleasen. Maar waar word JIJ nou echt gelukkig van? Als je dit duidelijk voor ogen hebt, ga het dan ook vaker doen. De mensen om je heen zullen het echt begrijpen als jij één avondje per week op zangles wil. Gewoon doen, dus.

8. Wees wat liever voor jezelf

Als je iets bereikt hebt, mag je daar best trots op zijn. We zijn altijd zo hard voor onszelf, maar het kan geen kwaad om onszelf wat vaker een schouderklopje te geven. Zo voel je veel meer positieve energie, en ga je de dag een stuk happier door.

9. Wees dankbaar

Vaker dankbaar zijn voor wat je hebt heeft enorm veel invloed op ons geluksgevoel. Probeer dus in het nieuwe jaar een dankbaarheidsdagboekje bij te houden. Al schrijf je op dat je je kopje koffie zo lekker vond: je zal merken dat het een positief effect op je gemoedstoestand heeft.

10. Zorg goed voor jezelf

Dit lijkt erg voor de hand liggend, maar probeer wat bewuster te worden van wat je in je lichaam stopt, hoe vaak je beweegt en hoe goed je voor je mentale staat zorgt. Jij bent de enige die dit voor jezelf kan doen, en niemand anders. Begin klein, drink bijvoorbeeld meer water, slaap genoeg en haal je make-up er ‘s avonds af. Kleine stapjes…

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.