Demi de Ruiter
Demi de Ruiter Food 8 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Geen fan van groenten? Op deze 4 slimme manieren gebruik je ze toch in je maaltijden

Als jij het liefst alles vermijdt dat groen of gezond is, dan ben je zeker niet de enige. We weten allemaal dat groenten belangrijk voor ons zijn omdat ze veel vitaminen en mineralen bevatten. Toch zijn er veel vrouwen die er eigenlijk helemaal niet zo gek op zijn. Herken jij jezelf hierin? Wij hebben 4 manieren voor je verzameld om ze toch in je maaltijden te stoppen zonder dat je dit echt ‘doorhebt’ tijdens het eten.

Groenten zijn belangrijk

Dat je dagelijkse portie groenten eten belangrijk is, dat hebben we al zo’n duizend keer gehoord. Als kind kreeg je boze blikken van je ouders als je je groenten op je bord liet liggen tijdens het avondeten. Misschien was jij zelfs ook één van de ongelukkigen die verplicht aan tafel moest blijven zitten tot je je volledige bord leeg had, inclusief die vreselijke groentes.

Nu onze ouders niet meer op onze dagelijkse groente inname letten, zijn we er toch echt zelf verantwoordelijk voor om te zorgen dat we genoeg vitaminen binnen krijgen. Ja, óók als je daar eigenlijk niet zo gek op bent. Om je hier een handje mee te helpen hebben we 4 handige hacks voor je op een rijtje gezet.

1. Drink je groenten

Een tip die veel vrouwen waarschijnlijk al kennen, maar die toch handig is om nog eens te herhalen: stop je groenten in de blender en maak er een smoothie van. Waar velen geen fan zijn van groentes, zijn veel mensen juist wél fan van zoete smoothies.

Als je aan jouw zoete smoothie recept vol fruit ook een groente toevoegt, zul je hier -op de kleur van de smoothie na- meestal niet veel van merken omdat in verhouding de groente in de minderheid is. Op deze manier krijg je wél de vitaminen binnen die je nodig hebt, zonder al te veel van de groentesmaak te proeven. Producten die hier uitermate geschikt voor zijn, zijn bijvoorbeeld bladspinazie en boerenkool: in een smoothie proef je deze bijna niet terug.

2. Gebruik dips gebaseerd op groenten

Gek op hummus, salsa of guacamole? Mooizo. Deze zitten namelijk vol met groentes en dus vitaminen. Dan hebben we het natuurlijk wél over de verse (zelfgemaakte) dips.

Zet daarom eens wat vaker zo’n dip op tafel, lekker als smeersel of om natuurlijk iets in te dippen zoals de naam al zegt. Op deze manier wordt groenten eten opeens een stuk minder vervelend. Belangrijk bij deze tip: eet wel met mate, sommige dips bevatten namelijk ook redelijk wat vetten.

Vervang bepaalde producten door alternatieven gebaseerd op groenten

Tegenwoordig zijn er heel wat alternatieven voor bepaalde producten op de markt die gebaseerd zijn op groenten. Heb jij bijvoorbeeld wel eens gehoord van bloemkoolrijst of courgette spaghetti?

Het (deels) vervangen van een product als rijst of spaghetti in je maaltijd met zo’n alternatief gebaseerd op groenten kan een simpele manier zijn om je groente inname te verhogen zonder dat je daar echt stil bij staat. Het doel van deze tip is overigens niet om volledige voedselgroepen weg te halen uit je dieet of om volledig plantaardig te eten, maar eerder om een goede balans te vinden tussen tussen deze producten en het eten van extra groenten.

Voeg groenten toe aan je baksels

Uhm, groenten in je koekjes of cakejes? We snappen dat dit niet erg smakelijk klinkt maar hear us out. Net als het geval is met een smoothie, zorgt het toevoegen van deze vitaminebommetjes aan baksels vaak voor een minimale verandering in smaak.

Je kunt bijvoorbeeld bonen zoals kikkererwten gebruiken als vetvervanger in de plaats van boter of olie. Kikkererwten hebben een redelijk neutrale smaak, waardoor ze een uitstekende basis vormen voor gebak zoals koekjes of muffins.

Toch niet zo enthousiast geworden over het bakken met bonen? Baksels zoals bijvoorbeeld pompoen muffins of wortel-appelkoekjes kunnen ook heerlijk zijn.

Eetsmakelijk!

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.