Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 28 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Pak die yogamat er maar bij want dit zijn de voordelen van yoga

Staat yoga al dagelijks op jouw to do list? Als het antwoord op deze vraag nee is, dan raden we je aan daar eens serieus over na te denken. Yoga is namelijk niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je mind. Daarom delen we in dit artikel 8 yogavoordelen waardoor jij straks meteen een yogamat bestelt.

Van deze 8 yogavoordelen wordt jouw lichaam blij

1. Het geeft je energie

Als yoga ergens goed voor is, dan is het wel voor de aanmaak van endorfines en laat dat nou net het geluksstofje van je lichaam zijn. Na een (online) lesje zit je daardoor vol energie, dus voeg zeker yoga toe aan je ochtendroutine voor een energieke dag.

2. Het is goed voor je balans

Een minuut op een been staan zonder te wankelen? Voor sommige mensen is dat misschien ondenkbaar (mensen die al wankelen bij het aantrekken van hun broek, laat je horen!) maar hoe vaker je yoga doet, hoe beter je wordt in het houden van je balans. En dat kan je weer toepassen in alledaagse situaties, zoals het aantrekken van die broek. Dat is ineens appeltje eitje.

3. En goed voor het opbouwen van kracht

Het is misschien officieel geen krachttraining, maar ook voor yoga gebruik je zéker spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had.

4. Het is een goede stress relief

Als je voor een langere tijd een bepaalde houding vast moet houden, train je niet alleen je balans en spieren maar ook zeker je uithoudingsvermogen en focus. Het uitvoeren van een bepaalde yoga pose op de juiste manier is daarom niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest.

“With a consistent practice, you’ll be able to take these skills off of the mat and they can help you in times of stress,” vertelt yoga lerares Keisha Courtney aan SELF. Daarnaast wijst ander onderzoek ook uit dat yoga helpt bij het bestrijden van angsten, en pleit een hoofdonderzoeker van deze studie ervoor om yoga preventief op te nemen in een behandelplan bij angstklachten.

5. Je slaapt er lekkerder door

Moeite met in slaap komen? Wat ontspannende yoga poses kunnen er voor zorgen dat je gemakkelijker in slaap valt en dat is zeker het proberen waard. Al kan je er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om je sokken aan te houden.

Een slaapexpert vertelt: dit moet je niet doen als je niet kunt slapen

6. Het kan altijd en overal

Op die twaalf vierkante meter van je studentenkamer, buiten in het zonnetje, achter je bureau tussen je Zoom-calls door en zelfs op het toilet: yoga kan altijd. Overal. Je moet de oefeningen misschien wat aanpassen op de situatie (ik zie niemand vrijwillig een downward facing dog op het toilet doen), maar met een beetje creativiteit kan je heel ver komen.

7. Het kan lage rugpijn verminderen

Met al het thuiswerken van de laatste tijd (en vooruit ook door het onderuit gezakt op de bank liggen), horen we steeds meer mensen over rugklachten. Vastzittende schouders, een slechte houding, last van je nek… herkenbaar? Yoga zorgt ervoor dat jouw houding beter wordt en daardoor worden dit soort pijntjes een stuk minder.

8. Het is een goede gewoonte voor na je workout

Heb je een intensieve workout achter de rug? Dan is het ook een goed idee om nog even een yoga moment in te plannen. Al zijn het maar 10 minuten – yoga zorgt voor ontspanning van je spieren én je mind, dus het is de ideale manier om na de HIIT-workout weer even tot jezelf te komen. Adem in, adem uit.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.