Carolina van Vugt
Carolina van Vugt Love & Life 5 dec 2016
Leestijd: 5 minuten

6 tekenen dat je een quarterlife crisis hebt (en tips om er vanaf te komen)

Bij de meeste twintigers komt, ongeveer halverwege de twintigerjaren, toch even een punt waarop ze niet meer weten wat ze met hun leven aanmoeten. Van carrière tot relaties; alles wordt in twijfel getrokken en vergeleken met dat van anderen. Herkenbaar? Dan zou je zomaar eens middenin een quarterlife crisis kunnen zitten.

Hieronder vind je zes tekenen dat je een quarterlife crisis hebt, maar ook handige tips om er weer vanaf te komen. Het allerbelangrijkste dat je hieruit moet halen is dat je, ondanks dat je dat waarschijnlijk wel denkt, niet de enige bent die hier last van heeft. Net zoals je voorgangers zal ook jij je er doorheen slaan.

1. Je voelt je gevangen in je baan // Dit is waarschijnlijk het meest bekende teken van een quarterlife crisis. Of je huidige baan ooit een bewuste carrièrekeuze was of een uit de hand gelopen tijdelijke baan is – het voelt alsof je leven erdoor stilstaat. Je hebt dan ook steeds minder zin om naar je werk te gaan, en eenmaal aangekomen op kantoor heb je weinig motivatie om iets uit te voeren.

De reden dat dit zo’n bekend teken is, is dat een hoop mensen er last van hebben. Hoewel je waarschijnlijk het gevoel hebt dat niemand snapt wat er in jou omgaat, zul je toch eens moeten proberen er met iemand over te praten. De kans is groot dat diegene zich in dezelfde situatie bevindt (of heeft bevonden) als jij. Toch ligt de oplossing uiteindelijk in jouw handen. Jij moet beslissen of je deze baan wilt houden of dat je een nieuwe gaat zoeken. Voordat je deze beslissing neemt, is het wel belangrijk om na te gaan waarom je de baan niet leuk vindt en wat je dan wél precies zoekt. Probeer in ieder geval niet met een baan te stoppen voordat je een nieuwe hebt gevonden.

2. Je weet niet meer wat je tegen je vriendinnen moet zeggen // Je weet niet precies waarom, maar je hebt het idee dat je – ondanks dat je een aantal lieve vriendinnen hebt – er alleen voor staat. Het voelt alsof je niet met hen kan praten over wat je dwarszit, en je wilt natuurlijk ook niet als een zeurpiet overkomen. Vandaar dat je liever je mond houdt.

Hoewel je misschien denkt dat er nu meer afstand tussen jou en je vriendinnen zit dan ooit, is dit juist het moment dat jullie nader tot elkaar kunnen komen. Door met ze te praten over jouw issues stel je je misschien kwetsbaar op, maar daardoor kan jullie band wel hechter worden. Als het échte vriendinnen zijn, dan zullen ze je een luisterend oor bieden en misschien wel handig advies geven.

3. Je realiseert je dat het veel moeite kost om te bereiken wat je wilt // Toen je ooit aan een studie begon, had je misschien een duidelijk beeld van wat je wilde bereiken in je leven voor je dertigste, maar nu heb je eerlijk gezegd geen idee wat je precies met je leven aan moet. Alle opties die je voor ogen hebt lijken moeilijk te realiseren, wat je niet echt motiveert.

Om deze confronterende realisatie te boven te komen, zul je moeten beseffen dat je in het leven alles kunt bereiken wat je wilt. Probeer niet te denken in obstakels, maar juist in uitdagingen waar je van kunt leren. Je zult merken dat je met een positieve mindset een stuk verder komt.

4. Je maakt je zorgen of je wel snel genoeg succesvol zal worden // Het lijkt alsof iedereen die je kent op jouw leeftijd al een succesvolle carrière had, terwijl jij juist aan het begin van je carrièreladder staat of er zelfs nog op moet stappen. Je zou graag willen dat jij ook al je zaakjes voor elkaar had, want je hebt het gevoel dat je achterloopt op de rest.

Weten waar je wél goed in bent

In plaats van jezelf te kwellen door te denken aan wat je nog niet bereikt hebt, kun je beter stilstaan bij de dingen die je al wél voor elkaar hebt gekregen. Wanneer je beseft wat voor successen je al hebt geboekt, zul je meer kunnen genieten van je weg naar de top en zal je die top waarschijnlijk ook sneller bereiken.

5. Je vergelijkt jezelf steeds met anderen // Je kunt het niet helpen, maar steeds als je jouw leven met dat van anderen vergelijkt heb je het idee dat hun relatie en carrière een stuk succesvoller zijn dan die van jou. Hierdoor voelt het weer alsof jij de enige bent die struggles heeft met het leven en niet weet wat de volgende stap moet zijn.

Herinner jezelf eraan dat jij uniek bent, en dat het helemaal niet de bedoeling is dat jouw leven hetzelfde verloopt als dat van iemand anders. Laat het leven van anderen je enkel inspireren om je eigen pad te vinden.

6. Ondanks dat alles eigenlijk wel goed gaat in je leven, voel je je best ongelukkig // Mocht je nog niet ervan overtuigd zijn dat je een quarterlife crisis hebt, dan is dit een goede indicator. Hoewel je blij bent met je familie en lieve vriendinnen en een inkomen hebt waar je de maand mee rondkomt, vraag je je toch af of dit het is. Je hebt niet meer zoveel levenslust als aan het begin van je twintigerjaren, maar voelt je ook nog niet helemaal volwassen. Je weet eigenlijk niet zo goed wat je met jezelf aanmoet, en vraagt je af waar je nou echt gelukkig van zal worden.

Hoewel het niet gemakkelijk zal gaan, zul je jezelf zoveel beter voelen wanneer je eenmaal hebt ontdekt wat jouw doel is in het leven. Probeer niet alleen op het gebied van werk te bedenken wat graag wilt doen, maar ook waar je blij van wordt in je vrije tijd en in je privéleven. Maak bewust tijd vrij voor jezelf om tot rust te komen en iets te doen waar jij gelukkig van wordt. Je zult je daardoor ook gelukkiger gaan voelen terwijl je aan het werk bent. Daarnaast moet je beseffen dat het oké is om niet alles de hele tijd uitgevogeld te hebben. Het is volkomen normaal als je soms een beetje de weg kwijt bent, aangezien dit de enige manier is om het juiste pad te vinden.

Lifehack

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.