Vivian
Vivian Beauty 21 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

8 dingen uit je huidverzorgingsroutine die je puistjes alleen maar erger maken

Als een gek scrub je je kapot en smeer je alle anti-acné crèmes die je kunt vinden op dit nare bultje. Maar werken deze smeerseltjes wel echt of zorgen ze er alleen maar voor dat je puistjes erger worden?

Wanneer je last hebt van puistjes zul je ongetwijfeld onderstaande acht manieren hebben uitgeprobeerd om zo snel mogelijk van het bultje af te komen. Maar helaas, deze manieren zullen je puistjes alleen maar erger maken.

1. Bij het zien van een puistje grijp je meteen naar een spot treatment

Hoewel dit de meest logische reactie is, is het geen permanente oplossing tegen onzuiverheden. Dat zegt dermatoloog Joshua Zeichner. Een spot treatment kan ervoor zorgen dat het puistje binnen een week verdwijnt, maar het voorkomt niet dat er vlak daarnaast een nieuwe tevoorschijn komt.

Zeichner vermoedt dat dit komt door de duizenden talgklieren die zich in het gezicht bevinden. “It’s tough to tell which will get clogged enough to result in a pimple.” Het is echter ook zeker niet goed om een spot treatment over je hele gezicht te smeren, want dit kan resulteren in een enorm droge huid (wat weer puistjes veroorzaakt). Let dus op met dit soort treatments en gebruik ze vooral niet dagelijks.

2. Je gebruikt alleen anti-acné producten wanneer je een puistje hebt

ls je vaak puistjes krijgt, kan het goed zijn om je gezicht elke dag te reinigen met anti-acné producten die salicylzuur bevatten. Volgens dermatoloog Whitney Bowe kan dit helpen om puistjes te voorkomen.

3. Je probeert je puistjes weg te scrubben

Het liefst zouden we die vervelende rode bultjes van ons gezicht willen schrapen, maar dit laat helaas niet de mooiste huid achter.

“Acne is to a great degree inflammatory, so if you’re not gentle, you’ll only create more inflammation”, aldus Tracie Martyn, schoonheidsspecialiste van onder anderen Oprah en Leonardo diCaprio. Daarom is het beter om alle harde scrubs te vermijden en te kiezen voor een exfoliant met fruitzuren, deze is veel zachter voor de huid.

4. Je gebruikt de hoogste concentratie benzoylperoxide die je kunt vinden

Benzoylperoxide is een antibacterieel ingrediënt in crèmes dat zich richt op het bestrijden van bacteriën die acné veroorzaken. Daarnaast is het ook een goed middel tegen whiteheads. Maar meer is niet altijd beter. Volgens Zeichner kan zelfs een lage concentratie benzoylperoxide al acné bestrijden en poriën openen.

Onderzoek toont zelfs aan dat een crème met een concentratie van 5 procent benzoylperoxide meer irriterend is voor de huid, maar niet effectiever in het bestrijden van acné dan zijn soortgenoot met een concentratie van 2,5 procent.

5. Je knijpt je puistjes uit

Hoe euforisch het gevoel voor sommigen ook is, het is niet goed voor je huid om puistjes uit te knijpen. Tenminste, niet als je het met je vingers doet. Veel dermatologen zijn het erover eens dat het uitknijpen van puistjes oké is, zolang je het met een schone extraction tool doet (of latex handschoenen draagt). Als je last hebt van diepe acné kun je echter beter naar de dermatoloog gaan. Je weet het volgende vast wel, maar door puistjes (met je nagels) uit te knijpen, beschadig je je huid alleen maar meer. Koop dus de juiste tool als je dit euforische gevoel niet kunt missen.

6. Je probeert elke skin care hack die je op Pinterest ziet uit

Grote kans dat jij al een keer tandpasta op je puistje hebt gesmeerd, omdat je hebt gelezen dat dit de snelste manier is om van dat vervelende rode bultje af te komen. Helaas is niets minder waar.

Volgens Bowe kunnen stoffen als menthol of kaneel in tandpasta juist zorgen voor een enorm geïrriteerde huid. Daarnaast kan door het smeren van tandpasta op een puistje zelfs een milde chemische brandwond ontstaan. Yikes! Bewaar de tandpasta dus maar voor je tanden.

7. Je spoelt je reinigingsgel meteen van je gezicht af

Volgens Zeichner hebben reinigingsgels de tijd nodig om daadwerkelijk iets voor je gezicht te kunnen betekenen. “If it’s only on your face for a few seconds, the ingredients don’t have time to do their job. My rule: massage the cleanser into your skin, sing the alphabet, and then rinse it off.”

8. Je gebruikt geen dagcrème

Je gezicht zo doen uitdrogen dat het net de Sahara lijkt, zal niet zorgen voor minder puistjes. Zelfs wanneer je een vette huid hebt, heb je een dagcrème nodig. Zo zegt Zeichner: “Oil and water content in the skin are separate issues. You can have oily, acne-prone skin but still lack hydration.”

Het skippen van dagcrème in je ochtendroutine zorgt er alleen maar voor dat je huid het gebrek aan vocht probeert te compenseren door het aanmaken van meer talg. Dit kan weer voor meer puistjes zorgen, wat je juist niet wilt. Heb je een vette huid, dan kun je het best een dagcrème of moisturizer zonder olie gebruiken.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.