Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Beauty 20 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Op deze 9 manieren verpest je ongemerkt je huid

Verpesten is misschien een groot woord, maar als jij één van de volgende dingen doet, kun je misschien wel iets beter uitkijken, want ze zijn écht niet goed voor je huid en in het bijzonder je gezicht.

Naast de standaard verhalen dat je niet met make-up op moet gaan slapen en niet te vaak foundation op moet doen, zijn er nog veel meer dingen die je huid kunnen beschadigen zonder dat jij het doorhebt.

1. Je let niet op wat voor ingrediënten er in een product zitten

Over het algemeen bekijkt niemand precies wat er in een douchegel of peeling zit. We gaan er vrijwel meteen vanuit dat het wel goed is. Het kan namelijk zo zijn dat ergens een ingrediënt in zit dat net jouw huidtype kan irriteren, terwijl een ander er geen last van heeft. Zo moet je bijvoorbeeld oppassen met producten die sulfaten bevatten. Zit hier een grote hoeveelheid van in, dan kan het zijn dat het product natuurlijke vetten van je huid verwijdert. Die heb je juist nodig, zodat je huid beschermd blijft tegen uitdroging en infecties.

2. Je maakt je make-up kwasten te weinig schoon

Hiermee zijn we allemaal wel een beetje guilty. Het is te verleidelijk om je kwasten keer op keer te gebruiken zonder deze tussendoor even schoon te maken. En toch valt het aan te raden om het wel te doen. Je kwasten en sponsjes kunnen heel veel bacteriën bevatten als je ze nooit schoonmaakt. Probeer dit zo vaak mogelijk te doen, zeker één keer per week.

3. Je doucht niet meteen na het sporten

Sporten is belangrijk, maar je hierna wassen minstens zo erg. Als je je gezicht niet meteen wast nadat je bezweet bent geraakt na een workout, kun je je huid beschadigen. Heb je nog niet de mogelijkheid meteen een douche te nemen na het sporten, kun je ook een toner en wat watjes meenemen om in ieder geval je gezicht mee schoon te maken.

4. Je gaat iets te ruw met je huid om

Je gezicht scrubben lijkt misschien een goed idee, net als het aanbrengen van een peeling. Dit kun je uiteraard doen, maar let op dat je dit soort producten niet te vaak gebruikt. Deze zullen sneller je gezicht beschadigen dan gezonder krijgen en kunnen puistjes zelfs erger maken. Beter nog kun je een chemische exfoliant gebruiken. Klinkt eng, is het niet. Met een scrub kan het zo zijn dat je per ongeluk je huid beschadigt, met een chemische exfoliant (van bijvoorbeeld Lush) hoef je hier niet bang voor te zijn. Ook kun je beter schone handen gebruiken dan ruwe sponsjes of washandjes om je gezicht mee te wassen.

5. Je verwarming staat veel te hoog

Je gezicht schoonmaken met warm water zorgt ervoor dat je huid uitdroogt, maar de temperatuur in je huis speelt ook een rol. Als je het altijd koud hebt en meteen reikt naar de thermostaat, is het misschien een goed idee om wat warmers aan te trekken in plaats van de verwarming hoger te zetten. Een te warme (en droge) omgeving kan je huid ook behoorlijk verpesten.

6. Je raakt je gezicht veel aan

Heb je ooit last van rode vlekken of puistjes op specifieke gebieden van je gezicht, bijvoorbeeld je wangen of je neus? Dit kan liggen aan het feit dat je veel aan je gezicht zit met vieze handen. En dan hebben we het niet over het soort vies dat je kunt zien. Vergeet niet de bacteriën die je smartphone of je zonnebril kunnen overbrengen. Je kunt dit voorkomen door simpelweg je gezicht niet meer (of minder) aan te raken of je telefoon regelmatiger schoon te maken.

7. Je zwemt te veel

Te veel of te lang zwemmen; chloor zorgt ervoor dat je huid uitdroogt, waardoor deze meer talg gaat produceren en je sneller puistjes krijgt. De oplossing hiervoor is om je gezicht meteen schoon te maken na het zwemmen met een lichte cleanser en hierna een voedende crème. Zo hoef je je huid niet te verpesten met een potje zwemmen.

8. Je eet te veel suiker

Helaas wordt je huid ook beïnvloed door wat je eet. Suiker kan er echt voor zorgen dat je meer puistjes krijgt. Probeer in plaats daarvan meer vitamine A te eten. Dat zit in voedsel als paprika, wortel en zoete aardappelen. Kijk ook uit met te veel verzadigde vetten, dit zit bijvoorbeeld in varkensvlees. Onverzadigde vetten als in peulvruchten, vis en verse groenten zijn wél goed voor je huid.

9. Je negeert tekenen dat je je huid niet goed verzorgt

Niet. Doen. Daar ga je spijt van krijgen. Natuurlijk kun je last krijgen van een droge huid omdat het koud is buiten, maar ook dit valt te verhelpen. Is je huid rood en geïrriteerd door stress? Pak de oorzaak aan. Let erop wat je huid nodig heeft in verschillende situaties, want doe je dit niet, dan kan je je huid verpesten.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.