Aartie Narain
Aartie Narain Beauty 3 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Last van acne? Dit zijn de do’s en don’ts om van puistjes af te komen

Als je last hebt van acne, weet je maar al te goed hoe frustrerend dit is. Tussen de talloze reinigingsproducten kan het ook moeilijk zijn om te weten wat je wel en niet moet doen voor je huid. Wij delen graag een aantal do’s en don’ts met je.

Want het kan heel vervelend zijn.

Do’s en don’ts acne

Google jij je helemaal gek hoe je van acne afkomt? We get it, je bent niet de enige. Maar liefst 645 miljoen mensen wereldwijd hebben last van acne. Daarnaast heeft negentig procent van de totale wereldbevolking weleens last gehad van acne, blijvend of niet. Wij delen een aantal tips om jou een handje te helpen.

1. Do: Gebruik ijsblokjes

Een van de meest effectieve manieren én ook de goedkoopste: ijsblokjes gebruiken. Als je te maken hebt met een gezwollen puistje op je gezicht die pijn veroorzaakt, pak dan een ijsblokje. Wikkel het in een dunne theedoek of tissue en leg het drie tot vier minuten op het puistje. Herhaal dit meerdere keren op een dag om pijn te verlichten en zwelling te verminderen.

2. Do: Gebruik zo min mogelijk toner

Probeer zo min mogelijk toner te gebruiken, want hier zit alcohol in. Een toner kan je huidbarrière verstoren en zelfs ontsteking en irritatie veroorzaken. Gebruik je liever wel een toner? Gebruik dan een zachtere product en probeer de plekjes waar je acne hebt over te slaan. Je huid zal je dankbaar zijn.

3. Do: Gebruik make-up met salicylzuur

Salicylzuur is een veelgebruikt ingrediënt voor acne bij het voorkomen of behandelen van acne. Dit ingrediënt zit in verschillende make-upmerken en het zorgt ervoor dat bepaalde bacteriën verminderen. Het voorkomt ook nieuwe puistjes en mee-eters, omdat het de poriën vooral ook aanpakt.

4. Don’t: Een sterkere reiniger gebruiken

Het lijkt een voor de hand liggende oplossing als je last hebt van acne, maar dit doet meer kwaad dan goed. Je reiniger moet zacht zijn, zodat andere producten goed kunnen inwerken op je huid. Gebruik het liefst hydraterende producten in je verzorgingsroutine, totdat de acne minder wordt. Heb je het gevoel dat niets werkt? Breng dan een bezoekje aan de dermatoloog.

5. Don’t: Make-up dragen die je poriën verstoppen

Draag geen make-up met ingrediënten die je poriën kunnen verstoppen. Als je last hebt van acne, is het belangrijk om make-up te vermijden die olie bevat of lanoline. Deze ingrediënten kunnen ervoor zorgen dat je poriën verstopt raken en verhogen de kans op acne. Controleer altijd de ingrediënten van je make-up voordat je het aanbrengt.

6. Don’t: Te veel aan je gezicht friemelen

Je weet waarschijnlijk al dat te veel aan je gezicht friemelen slecht is voor je huid. Vooral als je last hebt van acne is dit een grote boosdoener. Je kan bacteriën verspreiden, de acne erger maken en zelfs littekens veroorzaken.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.