Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Entertainment 16 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze acts werden eerder ook gediskwalificeerd bij het Eurovisie Songfestival

Dit weekend was niet leuk voor alle Nederlandse Songfestivalfans: Joost Klein werd gediskwalificeerd. Door een incident achter de schermen, dat zeker nog een staartje krijgt, werd bepaald dat Joost niet mocht deelnemen aan de finale. Hij is blijkbaar niet de enige, er werden namelijk meer acts gediskwalificeerd in de geschiedenis van het Songfestival.

Het ‘incident’ met Joost Klein heeft voor veel ophef gezorgd. Wat er precies gebeurd is, lijft gissen. Al gaf S10 al aan dat de sfeer achter de schermen bij het Eurovisie Songfestival niet top is. Joost is de enige die tussen de halve finale en de finale gediskwalificeerd werd, maar hij is zeker niet de enige die door de EBU werd weggestuurd.

Deze acts werden eerder gediskwalificeerd bij het Eurovisie Songfestival

De redenen zijn nogal uiteenlopend, maar ze moesten zich allemaal terugtrekken van de EBU.

Jeg Snakker Med Mig Selv – Gitte Haenning (Denemarken 1962)

Jeg Snakker Med Mig Selv was helemaal klaar om deel te nemen aan de Deense nationale finale van 1962, maar de componist van het lied besloot zijn aanstekelijke deuntje te fluiten in de kantine. Een overtreding van de regels (het was in het openbaar en het was een optreden) en de favoriet werd gediskwalificeerd.

Thermis Adamantidis – Sarantapente Kopelies (Griekenland, 1982)

Thermis Adamantidis stond klaar om op te treden in Harrogate, maar hij werd gediskwalificeerd en kreeg een boete toen de organisatie erachter kwam dat zijn nummer een moderne versie van het Griekse volkslied is. Volgens de regels moet ieder nummer een nieuw werk zijn, dus Griekenland moet zich terugtrekken.

Born In Byelorussia – Anastacia Vinnikova (Wit-Rusland, 2011)

In 2011 moest Wit-Rusland zich terugtrekken uit de competitie. Dit omdat zangeres Anastacia Vinnikova in 2010 al optrad met het nummer, wat tegen de regels in is.

Thimame – Yiannis Demetriou (Cyprus, 1988)

Thimame won in 1988 de selectie voor Cyprus en zou in Dublin worden uitgevoerd voordat iemand ontdekte dat er misschien een probleem was met het nummer… het was eerder al in 1984 opgenomen in de Cypriotische nationale finale. Dubbele inzending dus, dat betekent een diskwalificatie.

Ovidiu Anton – Moment of Silence (Roemenië, 2016)

De diskwalificatie van Roemenië heeft niets met de artiest te maken, maar alles met geld. De omroep die het Songfestival in Roemenië uitzond had schulden bij de EBU. Toen ze deze steeds niet afbetaalden, werden ze in 2016 gediskwalificeerd.

Galasy Zmesta – Ya Nauchu tebya (Wit-Rusland, 2021)

Omdat de eerste inzending van Wit-Rusland in 2011 te politiek gekleurd was, vroeg de EBU om een nieuw nummer in te zenden. Toen deze wederom te politiek was, werd Wit-Rusland gediskwalificeerd en verbannen voor drie jaar.

Monica Geuze gaat voor carrièreswitch, zo laat ze weten vanuit Cannes

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.