Inga Stoit
Inga Stoit Beauty 4 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

De adviezen die huidexperts geven over het uitknijpen van puistjes

Er zijn een aantal fouten die wij (en waarschijnlijk ook jij) hebben gemaakt wat betreft skincare tegen puistjes. We willen geen merken ten schande noemen, maar we kunnen allemaal wel een zeer agressief merk benoemen – die onze huid toch wel ‘schade’ heeft aangebracht door onze huid uit te drogen bijvoorbeeld. Het uitknijpen van puistjes is verleidelijk maar vaak niet de beste optie. Dit is zo omdat je de huid er een langere tijd mee kan schaden.

Er zijn meerdere redenen waarom het uitknijpen van puistjes een echte no go is. De gevolgen kunnen erger zijn dan je in eerste instantie dacht. Vandaar dat het goed is om te lezen hoe huidexperts hier tegenaan kijken.

Wat veroorzaakt dat puistje in de eerste plaats?

Puistjes worden veelal veroorzaakt door verstopte talgklieren. Overtollige talgproductie is ook wel bekend als olie in de huid. Hoewel sommige mensen overtollige olie kunnen hebben zonder last te hebben van puistjes, is het gebruikelijk dat mensen met een vettere huid ook een acne gevoelige huid hebben. Er zijn uiteraard ook andere redenen die puistjes kunnen veroorzaken, denk aan bepaalde huidverzorgingsproducten of make-up.

Puist uitknijpen: wat het met de huid doet.

Hoewel het uitknijpen van een puist misschien verleidelijk lijkt zijn de langetermijneffecten de tijdelijke ‘oplossing’ niet waard. Hier zijn een paar redenen om je pukkels liever niet langer uit te knijpen:

1. Littekens

De voornaamste reden om je puistje met rust te laten is omdat je littekens in je gezicht kunt veroorzaken door deze uit te knijpen. Het knijpen beschadigt de huid en kan ongewenste en permanente littekens veroorzaken. Je kunt ook rode of rode verkleuringen in de huid krijgen. Dit wordt ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie genoemd. Deze vlekken kunnen maanden tot jaren in je gezicht aanwezig zijn.

Dit zijn de beste manieren om je acne littekens te verzorgen

2. Het puistje erger maken

Een goede andere reden om de pimple met rust te laten is omdat je het het puistje kunt verergeren. Dit is vaak zo met de grotere puisten. Ken je dat dat je het puistje op een maandagavond uitknijpt, maar op dinsdagmorgen verder van zee bent? Dit is een typische uitkomst van het ongewenst erger maken van het puistje.

3. Infectie

Vaak zien we dat puistjes worden uitgeknepen wanneer iemand deze spot. Dit kan dus overdag zijn terwijl jij lekker op je werk zit. Je knijpt het pukkeltje uit ondanks dat er make-up overheen zit. Dit is geen goed idee. Sterker nog: het is een gevaarlijk idee. Want te werk gaan met vieze handen kan het krijgen van infecties als gevolg hebben.

4. Langere genezingstijden

Als je een pukkel probeert weg te werken dan is dat vaak omdat je denkt dat je de plek minder opvallend kan maken. Maar ook dit kan het tegenovergestelde effect hebben. Door het uitknijpen van pukkeltjes liggen ontstekingen op de loer. Dit gecombineerd met een kapotte en bloederige huid zorgt ervoor dat de plek in jouw gezicht langer zichtbaar is.

Wie mag puistjes uitknijpen?

Alleen echte professionals. Alleen hele goede specialisten zouden dit mogen doen. Deze profs gaan schoon te werk en hebben als het goed is jarenlang ervaring. Dit doen wij hun nou eenmaal niet na. Dus hoe moeilijk het ook is, beter blijf je toch even in het vervolg van die verschrikkelijke puist af.

Kylie Jenner omarmt groot litteken in een video op Instagram

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.