Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 23 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de beste manieren om je acne littekens te verzorgen

Sinds de pandemie lijken de breakouts alleen maar erger te worden (hallo, maskne), dus een fijne guide om de littekens die kunnen ontstaan te verzorgen is altijd welkom. Helemaal weg zullen ze nooit gaan, maar de juiste skincare producten aan je routine toevoegen kan al ontzettend veel doen.

We verzamelden de beste manieren om jouw acne littekens te verzorgen.

Wat zijn acne littekens?

De één heeft af en toe een puistje op de kin, terwijl de ander regelmatig een uitbraak heeft op de rug. Het liefst voorkomen we het hele riedeltje genaamd acne, maar helaas kunnen we er in de meeste gevallen moeilijk omheen. Wél is het te verzorgen, ook de acne littekens. Helemaal weg zullen ze nooit gaan, maar al de juiste producten gebruiken doet wonderen. Belangrijk om dan eerst te weten is hoe ze ontstaan – ze zeggen namelijk niet voor niets liever voorkomen dan genezen, toch?

Acne littekens zijn blijvende huidbeschadigingen die ontstaan door verschillende oorzaken. De huid is dan tot zo diep beschadigd (door bijvoorbeeld krabben of de verkeerde verzorging) dat er blijvende littekens overblijven. Weg gaan ze nooit, maar doormiddel van de juiste verzorging blijft je huid gezond en mooi. We zetten op een rij wat de beste manieren zijn om je acne littekens te verzorgen.

Acne op de hoofdhuid: dit is alles wat je erover moet weten

1. Salicylzuur of glycolzuur

Een goede manier om je huid te verzorgen wanneer je last hebt van acne littekens, is met salicylzuur of glycolzuur. Door hier je huid (voorzichtig en niet te vaak) chemisch mee te exfoliëren verwijder je dode huidcellen, maar verminder je ook de roodheid van de huid. Wanneer je deze ingrediënten voor een langdurige periode gebruikt, is de kans groot dat de littekens langzaam vervagen. Indien je hier meer over wilt weten, raden we je aan je huisarts te bezoeken.

2. LED Light Therapy

LED Light Therapy, ook wel lichttherapie genoemd, heeft vele voordelen voor de huid. Zo helpt het bij verschillende huidproblemen als acne, maar ook acne littekens. Doormiddel van het licht, dat bestaat uit rood en blauw licht, wordt er meer collageen door de huid aangemaakt, wat veel voordelen heeft. Ook helpt het wonden sneller en beter te helen. Ook voor acne littekens heeft dit veel voordelen – vooral als je acne littekens nog erg ‘jong’ zijn.

3. Microneedling

Microneedling is één van de meest voorkomende manieren om acne littekens te verzorgen. Doormiddel van microneedling maakt de huid meer collageen aan, wat je huid aanmoedigt om uit zichzelf te helen. Je leest hier meer over microneedling.

Puistjes op je kin: dit zegt het over je gezondheid en zó pak je het aan

4. Vitamines en mineralen

Het is algemeen bekend dat je huid niet alleen verzorging vanaf de buitenkant nodig heeft, ook de binnenkant heeft veel effect. Wat je eet en je omgeving heeft veel invloed op jouw huid en hoe het reageert op bepaalde dingen. De juiste hoeveelheid vitamines en mineralen binnenkrijgen is dan ook echt funest. Dit helpt bij het proces om de huid beter te helen en om je acne littekens te verzorgen.

5. Gebruik zonnebrand

Zonnebrand gebruiken is elke dag ontzettend belangrijk, vooral als je huid al beschadigd is. Het helpt niet om je acne littekens te verzorgen, maar het helpt wel om ze minder op te laten vallen. Van SPF gebruiken beschadigd je huid namelijk niet meer dan het al is beschadigd, en dat is natuurlijk alles wat we willen.

6. Bezoek een dermatoloog

Bij twijfel is het nooit mis om een dermatoloog te bezoeken. Acne littekens zijn namelijk best wel een dingetje, en het is ontzettend belangrijk om voor de juiste verzorging de juiste manieren te kennen. Een dermatoloog weet altijd meer dan het internet en kan een stuk beter pijlen hoe jouw huid eraan toe is.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.